Pro-X

Vilket kosttillskott behöver din hund?

"Jag har tittat lite på olika kosttillskott, men blir bara mer förvirrad ju mer jag läser... Kan inte ni göra en lista på vad man behöver och varför? Det skulle kännas bra att få lite konkreta tips så att man väljer rätt!"

Vi har tidigare haft kosttillskott uppe på tapeten, och det är många hundägare som är osäkra på vad man kan eller ska ge sin hund. I detta inlägg kommer jag ge några konkreta tips på olika tillskott beroende på vad du vill uppnå för resultat för just din hund. Vill du läsa mer allmänt om kosttillskott kan du kika på detta blogginlägg.


I detta inlägg delar jag upp avsnitten efter följande kategorier:

 • Valp & dräktig tik

 • Arbetande hund

 • Känslig mage

 • Äldre, skadade & sjuka hundar

 • Alla hundar

1. Frisk valp & dräktig tik

Den absolut viktigaste fettsyran i valpens kost är Omega-3 DHA. Denna fina fettsyra behövs för att kunna hjälpa till att stödja valpens utveckling av både hjärna, ögon och luktsinne. Man kan även med hjälp av tillskotten hjälpa till att skydda valpen mot eventuella hudproblem i vuxen ålder.


En tik som fått valpar tidigare kan ha ett lägre förråd med DHA, vilket kan bidra till att valpresultatet försämras. Då rekommenderas ofta att tiken får Nutrolin Puppy & Mom i god tid innan parningen ska ske. Har man en tik vars DHA-nivåer är låga kan detta påverka aveltikens kropp. Det kan dels påverka chansen att tiken blir dräktig men även valpkullens storlek.


Nutrolins Puppy&mom är alltså bra både till tiken och till valpen! 

Sale Off
Nutrolin Puppy & mom
189 kr

2. Arbetande hund

Arbetande hundar har ett annat energibehov eftersom dessa individer sliter på kroppen mer än en sällskapshund. Det kan handla om jakthundar, vallhundar eller hundar som tävlar eller tränar i någon sport.


Det finns några olika tillskott som är bra för just arbetande hundar:

 • MSM

 • Pro-X

 • Sport

 • Recovery Booster

 • Blodpulver

MSM

Tillskottet underhåller och reparerar celler, samt ger snabbare återhämtning för hundar som tränas hårt. Tillskottet innehåller en svavelförening som kroppen använder för att reparera och skapa nya celler.


Genom att komplettera tillskottet i den vanliga kosten så fyller du på djurets svavelförråd och det resulterar i att du får en piggare och rörligare hund.


Tillskottet är viktigt för djurets uppbyggnad av brosk, leder, senor, bindväv, skelett, muskler och päls. Hundar som tränas hårt utsätts dagligen för påverkan på kroppen, tillskottet kan då vara ett bra komplement i måltiden för att främja en lättare återhämtning. Tryck på bilden för att komma till produkten. 

Pro-X

Pro-x är ett proteinpulver till både unghundar och vuxna hundar. Det bidrar till att din hund får mer energi, bättre prestanda och uthållighet. Tillskottet används främst för muskeluppbyggnad.


Detta behöver inte vänjas in utan ger resultat direkt efter första användningen och kan användas året runt. Pro-X är välsmakande och lättupptagligt.


Detta är ett proteintillskott som kan används när man vill bygga mer muskler, fysa hårdare, eller som smakretare till vätskeersättning, eller kanske som en liten påfyllare av energi vid träning. Ett måste för alla som tränar mycket med sin hund, helt enkelt! Tryck på bilden nedan för att komma till produkten.

Sport

Sport från Svenska Djurapoteket är en mix med MSM, C-vitamin och aminosyror som främjar återhämtning efter träning.

Hårt arbetande hundar löper risk att inte få i sig tillräckligt med aminosyror (protein) som leder till tapp av muskelmassa och återhämtning.


Svenska Djurapotekets Sport är tillskottet som förebygger och används under intensiva och aktiva perioder. Tillskottet ger energi på lång sikt, den har bäst effekt efter cirka 30 dagars användning.


Det främjar bättre energi, återhämtning och är ett tillskott för längre perioder av aktiv träning. Detta är ett tillskott som man ger under den mest intensiva tränings-/tävlingsperioden och fokuserar mer för återhämtning.


Även Nutrolin har ett tillskott som heter Sport, men istället i form av en olja. Nutrolin Sport hjälper till och skyddar mot oxidativ stress och inflammationer som uppstår vid hård fysisk ansträngning. En hård fysisk ansträngning belastar muskel- och skelettsystemet genom att orsaka inflammationer och oxidativ stress. Oljan dämpar inflammationer och oxidativ stress. Skyddar sport-, arbets- och jakthundens muskler, leder & senor samt upprätthåller dess flexibilitet.

Recovery Booster

Denna tub är ett tillskott av kalorier, vitaminer och essentiella aminosyror som man vanligtvis ger vid sjukdom eller konvalecens hos hund eftersom den är lättsmält, koncentrerad näring med högt energiinnehåll. Har man en hund som utsätts för mycket hård träning eller tävling så är detta ypperligt att ge direkt efter ansträngningen för att snabbt ge hunden vad den behöver!

Sale Off
Aptus - Recovery Booster Dog Pasta
119 kr

Blodpulver

Blodpulver är bra till mycket, bland annat bidrar det till ökad muskelmassa för de hundar som arbetar hårt och ökar glans och täthet i pälsen. Det kan även fungera som en smaksättning på maten för den kräsne hunden! Tryck på bilden nedan för att komma till produkten. 

3. Känslig mage

Vissa hundar har trög mage, andra har lös mage. Det kan också variera under dagen eller påverkas av aktivering. Det kan också vara så att hunden ska byta foder eller har någon form av matsmältningsbesvär, oavsett anledning så finns det olika kosttillskott att ta hjälp av. 


En sak har alla hundar med onormal avföring gemensamt, och det är att de behöver någon hjälp för att få ordning på magen igen. En frisk och balanserad mage är en grundläggande faktor för att hunden ska kunna njuta av sin föda, ta upp viktiga näringsämnen och upprätthålla ett starkt immunförsvar


Vad händer egentligen när hundens mage inte fungerar som den ska? Det finns vissa symptom du kan hålla koll på:

 • Dålig eller minskad aptit kan vara ett tecken på orolig mage

 • Förändrad avföring kan vara tecken på magproblem (En avföring ska vara fast med brun färg)

 • Kräkning kan tyda på en inflammerad eller irriterad mage

 • Ont i magen kan visa sig genom att hunden blir skydd

Probiotika

Att förebygga och främja en god maghälsa är A och O för en glad hund.


Det finns ett tillskott som kallas probiotika, det innehåller på ett dosmått 900 miljoner mjölksyrabakterier och främjar en stabil tarmflora. Det kan användas vid diarré, förstoppning, stressiga situationer som påverkar magen (tex tävling, flytt eller resa), antibiotika behandling eller foderskifte. 


Detta tillskott kan du alltså använda förebyggande när du vet att hundens mage kommer att utsättas för en stress som påverkar magen negativt. 


Probiotika är ett tillskott för alla åldrar och kan användas både förebyggande eller akut och tillfälligt. Har din hund känslig mage rekommenderar vi Probiotika från Svenska DjurApoteket. Med hög dos av aktiva ämnen förebygger du för en stabil mage. 


Tillskottet stabiliserar tarmfloran och kan vara en räddare när magen är i obalans. Många hundar med magkatarr gillar att använda vår Probiotika. Du hittar probiotikan på knappen nedan:

Kelp

Ett annat kosttillskott som bland annat hjälper till att upprätthålla en god matsmältning samt hålla en högre motståndskraft mot infektioner är Kelp. Detta är något du kan ge alltid som en förebyggande åtgärd för hundens hälsa. Kelp har många positiva egenskaper utöver magens egenskaper, det främjar även päls, pigmentering, klor och boostar hunden inifrån.


Du kommer till Kelp på knappen nedan:

Mage-Tarm

Ett tredje kosttillskott för magen är Mage-Tarm från Svenska Djurapoteket, det hjälper din hund vid lös alternativt hård avföring. Detta är alltså ett tillskott som du ger hunden i det "akuta" skedet då magen är dålig. För ett långvarigt bra resultat kan du komplettera med Probiotikan som du läste om ovan. 


Tillskottet innehåller psylliumfrö som är gelbildande kostfibrer för mag-tarmkanalens normala funktion. Fibrerna absorberar vätskan och bildar en geléliknande konsistens som ökar tarmens aktivitet och påskyndar förloppet. Detta kan vara önskevärt vid hård mage hos din hund.  Du kan köpa Mage-Tarm här:

Kombinationen att ha hemma

Det är alltså alltid bra att ha både probiotika och Mage-Tarm hemma. Dessa två kosttillskott kompletterar varandra och hjälper din hunds mage både förebyggande inför stressande situationer och akut när magen redan blivit dålig. För ett långsiktigt förebyggande ger du Kelp dagligen!

4. Äldre, skadade & sjuka hundar

Nutrolin har sin Hip&Joint som är bra för hundar med artros. Tillskottet hjälper till att dämpa inflammationer och stödjer ledvävnadernas förnyelse. Naturlig E-vitamin förstärker effekten genom att dämpa den oxidativa stress som inflammationerna orsakar. Klicka på bilden nedan för att komma till produkten:

Senior

För äldre hundar kan man istället använda sig av Nutrolins Senior eftersom deras kroppars försvarsmekanismer försvagas med tiden. Oljan skyddar den äldre hunden mot inflammationsreaktioner och skyddar mot oxidativ stress. Hundarna får rörligare leder och ett betydligt bättre humör.


Oljans sammansättning hjälper även till att stödja hjärtats- och njurarnas funktioner. Nutrolin Senior rekommenderas till äldre hundar över 8 år, eller tidigare till större raser. Den hjälper även till att optimera njurarnas funktion hos hundar som lider av njursvikt och hjärtsvikt. Du kommer till produkten genom att klicka på bilden nedan:

5. Alla hundar

Även "vanliga" friska hundar mår bra av vissa kosttillskott. Omega-3 är ett tillskott som främjar många områden hos din hund. Har din hund torra trampdynor, svaga klor, mjäll och matt päls eller lider av klåda? Då rekommenderar vi Omega-3. Dessa fettsyror främjar huden, pälsen, kroppens celler, strukturen av brosk, nervsystemet, synen, immunsystemet, hjärt-kärlsystemet och ledernas rörlighet. Det finns både som olja och kapselform, välj det du och din hund trivs bäst med. Har du en hund med känslig mage är kapslarna bäst! Har du en hund som är allergisk mot Lax så kan är kapslarna perfekta eftersom dessa inte innehåller lax. 

Sale Off
Omega-3 kapslar
279 kr
Sale Off
Laxolja
169 kr

För att ytterligare hjälpa hunden inifrån finns även Nutrolin Skin & Coat som ger hundens hud näring och förstärker det naturliga skyddslagret. Nutrolin kan även hjälpa till om din hund lider av atopi (allergi), eller har någon form av hudinflammation då den aktivit verkar inifrån och ut.


Har du en hund som fäller mycket hår? Denna olja kan hjälpa till att minska pälsavfallet. Oljan funkar även på strävhåriga hundar utan att mjukgöra deras päls. Den minskar även mjällbildning.


Under vintertid är det svårt att undvika de saltade vägarna på promenaden. Även sträva underlag kan göra att trampdynorna blir torra och spricker. Nutrolin Skin&Coat hjälper till att smörja inifrån och ut för att hålla trampdynorna i schack.


Har du en hund som har problem med spröda klor som lätt delar sig ger även denna olja en rejäl vitaminboost inifrån som verkligen hjälper till på djupet. En regelbunden användning av Nutrolin hjälper klor och trampdynor att fortsätta hålla sig friska.


Många väljer att ge både Omega 3 och Skin&Coat, tänk då på att inte ge de under samma måltid för att maximera hundens upptag av tillskotten. 

Sale Off
Nutrolin Skin & Coat
209 kr

Blodpulver

Blodpulver kan man med fördel ge tiken under sin löpperiod, eller för att smaksätta maten för den kräsne. 

Sale Off
Blodpulver
199 kr

Hyaluron+

Hyraluon+ är ett tillskott som främjar ökad rörlighet och smidiga leder. Det innehåller flera skonsamma ledtillskott som Hyaluron, MSM, Glukosamin och Kondroitin.


Tillskottet fungerar som ett smörjmedel för lederna och hjälper till att bevara en god ledhälsa, underhåller och reparerar celler, samt främjar broskets kvalité, smörjer och skyddar lederna.


Det som gör Hyaluron+ extra speciellt är att alla kan använda detta ledtillskott, även de med känslig mage.

Att förebygga är alltid bättre än att bota, därför är ledtillskott utmärkt komplement till det dagliga fodret.

Sale Off
Hyaluron+
519 kr

Nyponpulver

Nyponulver är rikt på antioxidanter som hjälper hundens kropp att försvara sig mot de fria radikalerna som bryter ner celler och påskyndar deras åldrande. Nyponen stärker hundens immunförsvar, främjar rörligare leder och nyponen innehåller C-vitamin.

kombineras med ledtillskott för ett aktivt och rörligt liv:


Junior Flex – Valp/Unghund, från 5 månader.

Multi Flex – Den aktiva hunden mitt i livet, från 1,5 år till 7 år.

Senior – För alla seniorer, från 7 år.

Led Max+ – Om din hund är i extra behov av ledtillskott. Kraftfullt ledtillskott för hunden som varit med om en olycka eller av annan anledning behöver en extra boost för ledhälsan. För alla åldrar.

Sale Off
Nyponpulver
199 kr

Antiplack

Antiplack förebygger illaluktande andedräkt och förhindrar bildningen av mörka beläggningar på tänderna hos din hund. Plack och sten uppkommer när din hund äter, då bildas det en tunn beläggning av matrester, bakterier och saliv på tänderna. Detta kan ge uppkomsten till mörka beläggningar som är plack och sten. Plack och sten resulterar sedan i dålig andedräkt.

Sale Off
Anti plack
229 kr

Summering

Det finns många kosttillskott på marknaden och det kan vara svårt att bena ut vad just din hund behöver. Fundera över dess livssituation. Är den känslig mot någonting? Saknar en någonting från maten? Arbetar den hårt? Ska den paras eller är det en valp? har hunden en skada, sjukdom eller är den äldre?


Skriv upp din hunds behov och utgå från det. Skulle du behöva hjälp är du såklart alltid välkommen att kontakta oss, du kan använda formuläret nedan!  

Vill du få information eller erbjudanden från oss? Anmäl dig till nyhetsbrevet här nedan:

Förnamn:

Efternamn:

Email:

Har du en fråga som gäller detta blogginlägg? Eller har du någonting du vill att vi tar upp i ett nytt inlägg? Berätta gärna, vi älskar att just DU hör av dig!

Namn:

Mobil:

Email:

Meddelande eller fråga: