DIET- SÅ GÖR MAN

"Jag var på friskvårdskontroll med min hund idag och då sade vår fysio att min hund är lite för tjock. Inte mycket, men han skulle behöva gå ner lite grann i vikt. Jag vet inte riktigt hur jag ska göra för att det ska bli rätt och att han mår bra samtidigt som han tappar vikten. Vilket hundfoder är bäst? Behöver jag köpa några hund kosttillskott? Har ni tips på hur jag kan göra? Jag vill ju inte att han blir trött eller sur heller..."

Det är lätt hänt att hunden blir lite överviktig utan att man som ägare ser det, man blir såkallat hemmablind. Det är bra att fysioterapeuten påpekat det i detta fall, då kan du som hundägare vidta åtgärder innan hunden får förslitningar eller mår sämre på annat vis. Det finns flera aspekter att fundera över när det gäller viktnedgång: 

  • Mängden aktivering

  • Sluta ge extra saker

  • Minska mängden mat

1. Mängden aktivering

Om hunden är frisk så är den bästa lösningen att ändra på mängden aktivitet. Anledningen till att hunden gått upp i vikt från början är för att den fått i sig för mycket energi i proportion till mängden aktivitet. Utöver det faktum att en ökad aktivitetsnivå gör att hunden gör av med mer energi och kan fortsätta äta som tidigare, så är det även mycket berikande att göra saker tillsammans med sin människa.


Skriv upp hur mycket hunden rör sig. Gör en lista varje dag under en vecka och utvärdera sedan. Hur mycket rör sig hunden? Hur kan du öka mängden? 


Ett sätt är att helt enkelt förlänga varje promenad med några minuter, det blir ganska mycket på en vecka. Ett annat sätt är att helt lägga till en aktivitet, exempelvis att åka ut i skogen tre gånger per vecka och gå "off road". Att låta hunden gå/jogga fritt i naturen där det inte är platta vägar eller stigar är en otroligt bra träning. Samtidigt som hunden förbränner energi och håller vikten bättre, så tränar den också upp muskler, underhåller leder och får en bättre kroppskontroll. Win, win helt enkelt! Dessutom är off-raod-aktiviteter mycket stimulerande och populära för hunden rent mentalt. 


Du behöver alltså inte göra särskilt stora eller drastiska förändringar, utan det lilla är ack så viktigt. Bestäm dig för hur du vill ändra på mängden motion och utför detta under några veckors tid. Håll koll på hundens vikt (väg den gärna) och se till att den tappar lite vikt i taget- det ska inte gå för fort. 


I vissa fall kanske hunden har någon sjukdom eller skada som gör att ökad aktivitet inte är ett alternativ, i sådant fall kan man titta på de andra två punkterna som kommer längre ner i denna text. 


För dig som vill ha inspiration och hjälp till aktivering i vardagen rekommenderar jag kursen "Aktivera mera!":

Sale Off
Aktivera mera!
1 299 kr

2. Sluta ge extra saker

Många gånger får hunden i sig mycket mer än man kan tro, det är därför viktigt att fundera över exakt vad hunden stoppar i sig. 


Skriv en lista under tre dagars tid, tex fredag-söndag. Skriv upp ALLT hunden stoppar i munnen. I de allra flesta fall blir man förvånad över sig själv när man gjort denna lista. 


Du skriver alltså upp vad hunden får och hur mycket. Det kan se ut såhär:

  • 100g torrfoder

  • 1 hel morot

  • 1 skiva skinka

  • 2 chips

  • 1 näve godbitar på pomenaden

  • Ett tuggben

  • Slickade av skeden med gräddfil

  • 1 ägg

  • 1 paket Färskfoder

  • Kanten på min brödskiva

  • 1 köttbulle

Genom att skriva upp allting så blir man medveten om vad hunden faktiskt äter på en dag. I många fall kan det vara så enkelt att man helt enkelt slutar med allt "extra" för att hunden ska gå ned i vikt. Vissa saker kan man ändå ge för att göra tillvaron mer spännande och berikande för hunden, till exempel morot eller gurka. Man kan då planera vad hunden ska få som "extra" och välja sådant som inte orsakar viktuppgång. Då får hunden ändå berikningen i form av att smaka olika saker, men den lägger inte på sig vikt.


Är du osäker på vad din hund kan eller bör äta? Då finns denna enkla PDF att kika på:

Sale Off
Vad kan hunden INTE äta?
69 kr

3. Minska mängden mat

Om ingenting annat hjälper, eller om hunden på grund av skada eller sjukdom inte kan aktiveras mer så är det enda alternativet att minska på mångden mat. Möjligen behöver man ibland ändra foder helt. 

Byta foder helt

I vissa fall är ett totalt foderbyte nödvändigt. Det kan vara så att hunden är dålig magen, dålig i magen ibland eller om den kanske blivit äldre, kastrerad eller av annan anledning inte kan äta sitt nuvarande foder. Det är bra att alltid rådfråga med någon kunnig person i ämnet innan man byter. Den som är bra på foder kan lyssna till din beskrivning av hur hundens liv ser ut och utefter det rekommendera ett foder som bör passa. 


I många fall behöver man inte byta foder, men i de fall hundens liv förändras i form av till exempel att en tävlingssäsong drar igång, hunden blir kastrerad eller opererad, eller någon annan livsförändrande händelse som påverkar hundens energibehov. 


Alla foder har olika innehåll och olika energivärden, det är därför viktigt att välja väl. Det är inte enkelt eftersom det kräver mycket kunskap att välja, därför rekommenderar jag alltid att hundägaren rådfrågar en kunnig person.


Blanda ut fodret

När man minskar mängden foder blir hunden ofta väldigt hungrig, vilket kan vara jobbigt för både hunden och dig. Som tur är finns det utfyllnad som är nyttig och bra för hunden att köpa i de flesta djuraffärerna. Att blanda ut maten med grönsaker kan vara bra både för berikningens skull- det blir lite mer spännande och roligt! Dessutom slipper hunden känna att mängden är väldigt liten och få känna sig mätt och belåten även om den äter mindre foder. 


Det finns olika varianter att köpa i de flesta djurbitiker, nedan ser du den som jag själv använder när jag under perioder drygar ut maten, eller bara vill berika mina hundar. Denna variant förvaras fryst och då den är i form av köttbullar tar man enkelt ut önskat antal kvällen innan så att det hinner tina upp. Det har uppskattats av alla mina hundar, även den mer kräsne!

Om du är driftig i köket och tycker om att göra egna saker till hunden kan du såklart dryga ut maten med grönsaker som du själv förbereder hemma! Prova dig fram och se vad din hund gillar, och tänk på att det inte alltid är smaken som är problemet, utan ibland konsistensen. Vissa hundar vill inte äta hackade/skivade morrötter, medan det går utmärkt med rivna. Prova dig fram, men var noga med att ge hunden rätt saker och inte går upp i vikt eller blir sjuk!

Har du tid och ork kan du såklart göra egen utfyllnad hemma istället för att köpa färdig i butiken! Är du osäker på vad din hund ska undvika så rekommenderar jag en PDF där denna information finns. Den hittar du här.


Vill du tillverka egen utfyllnad så är det viktigt att tänka på vad du fyller ut maten med. Det ska givetvis inte vara någonting som orsakar viktuppgång eftersom det då får motsatt effekt mot vad vi är ute efter.  

Om ingenting hjälper

Först och främst är det viktigt att komma ihåg att många saker påverkar hunden. Vissa hundar behöver ändrad mängd kost, eller kräver kosttillskott under vissa perioder i livet. Det kan vara i samband med löp, könsmognad, kastrering/sterilisering eller bara beroende på årstid och mängd aktivitet. Fundera över om du kan se sådana samband när du märker att hunden förändras i sin vikt eller humör.


Om du har provat allt, men ingenting hjälper, då kan det faktiskt vara så att hunden har någon sjukdom som gör att den inte kan hålla vikten. Kontakta i sådant fall veterinär så att prover kan tas, utefter svaren på dessa får din hund den hjälp den behöver för att fungera med sin kost.


Har du frågor, eller vill du komma i kontakt med oss? Då kan du klicka här!

Summan av kardemumman är alltså att din hunds viktnedgång beror på hur livet i övrigt ser ut. Försök alltid att titta på mängden aktivitet och öka denna om det är möjligt i ert liv. Skulle inte det gå, så är det dags att börja fundera över vad hunden EGENTLIGEN äter, ta bort allt onödigt. Behöver du minska mängden så blanda ut fodret med utfyllnad så att hunden känner sig mätt och glad ändå. Mår hunden inte bra, eller om livet har förändrats så byt foder helt. Allt beror alltså på situationen, individen och det liv ni lever!

Vill du få information eller erbjudanden från oss? Anmäl dig till nyhetsbrevet här nedan:

Förnamn:

Efternamn:

Email:

Har du en fråga som gäller detta blogginlägg? Eller har du någonting du vill att vi tar upp i ett nytt inlägg? Berätta gärna, vi älskar att just DU hör av dig!

Namn:

Mobil:

Email:

Meddelande eller fråga: