Koppelreaktivitet

"Min hund är jätte snäll mot andra hundar hemma och när han får springa runt i hundgården, men så fort vi går på promenad så blir han totalt rabiat... det är precis som att han är reaktiv bara ibland? Är det något fel och vad jag kan göra?"

Ibland kan det vara svårt att avgöra varför hunden utför reaktiva beteenden och vad som utlöser dessa. Är du osäker på vilken typ av reaktivitet din hund lider av rekommenderar jag att först läsa detta blogginlägg. 


Lider din hund av koppelreaktivitet? Då kan du fortsätta läsa denna text!

Hundar ska få vara hundar

Koppelreaktivitet är utan tvekan den vanligaste beteendeutmaningen som människor söker hjälp för just nu. De flesta hundar som är reaktiva i koppel drar, vilket såklart blir oerhört jobbigt i längden. 


Ett koppel är nödvändigt i samhället för det mesta, men koppelpromenader behöver inte "se ut" på ett visst sätt, och de borde inte göra det. Vad jag menar med det är att jag vill att du ska kasta ut idén om att hunden ska gå snyggt bredvid dig. 


Jag vill att du ska veta att hunden inte kommer att vara uppmärksam på dig och bara dig en hel promenad, en hund vill utforska. Det hör till dess natur! 


Din hund kommer att undersöka omgivningen och gå framför dig, och den behöver faktiskt tillgång till dessa saker. Särskilt hundar som lider av reaktivitet. 


Vill du ha tips på hur du gör promenaderna roligare och hur du kan aktivera hunden på ett roligt och enkelt sätt? Då rekommenderar jag följande kurs:

Sale Off
Aktivera mera!
1 299 kr

Definition

Hundar som tenderar att göra utfall mot saker och skälla kan dra extremt hårt, försöka fly eller springa iväg trots att kopplet är på. 


Hunden kan till och med bita i kopplet, jackan eller byxbenen, men detta är inte för att vara elak eller aggressiv mot just dig. Det kan vara uppbyggd frustration, det kan vara defensivt, det kan vara både och! 


Det här är ett beteende som inte är hälsosamt för din hund och det signalerar att något är fel. Det betyder att vi måste undersöka vad som händer med din hund och INTE ett kortsiktigt tillvägagångssätt där vi bara behöver STOPPA detta beteende.


Att bara jobba med att avvärja rådande beteende (tex att hunden kastar sig längst ut i kopplet när ett möte närmar sig eller att hunden biter dig i benet när den inte kommer loss) är som att börja putta sin bil istället för att tanka. Man löser problemet kortsiktigt, men det blir inte bra långsiktigt. Vi måste tanka bilen med rätt bränsle, och vi måste jobba med orsaken till hundens problematik.

Utrustning som metod

Har du ett problem? Det finns ALLTID en produkt som säljs för att försöka "fixa" det problemet. Ju fler problem i världen, desto bättre går det för företagen som säljer olika utrustning, det är ett sorgligt faktum. 


Det är därför det är så tilltalande för företag att sälja utrustning för hundar som "slutar dra". Mycket sällan finns det någon typ av varningar för potentiella fysiska och känslomässiga konsekvenser, men de är mycket verkliga och tyvärr vanliga.


Jag vill att du ska se på utrustning för promenader på ett annat sätt än vad företagen som säljer produkterna gör. 


Hur kan vi hitta den mest bekväma och välanpassade utrustningen som inte utgör någon risk för våra hundars välbefinnande och så att den inte påverkar deras syn negativt? 


Tänk på följande: Djur och alla levande varelser associerar till sin omgivning och miljö. "Miljön" inkluderar andra hundar, så om din hund känner smärta eller obehag på grund av utrustningen och därför "slutar" dra mot andra hundar så kommer den att göra en koppling med att smärta är förknippad med andra hundar (eller människor, eller vilka triggers din hund nu kan tänkas ha.) Din häftiga sele har nu gjort ditt problem ännu värre, men det kanske visar sig i andra tillfällen i vardagen än just i kopplet när selen är på.


Jag älskar och är verkligen för en välpassande sele, men om din hund absolut hatar en sele kan den kännas begränsande och jag vill att du undersöker och provar några olika. 


Tyvärr finns det inte en viss sele som passar alla. Kanske har du hört "Du MÅSTE ha en Y-sele" eller liknande påståenden. Det är inte sant. Visst är Y-selen en bra sele utifrån dess utformning, men tänk på att alla raser och individer ser olika ut. Alla hundar trivs med olika saker. 


Vissa hundar föredrar mindre material kontra de mer vadderade. Prova olika och se vad som passar just din hund bäst! 


Vill du har fler tips till din reaktiva hund så rekommenderar jag denna enkla PDF:

Sale Off
5 steg för den reaktiva hunden
69 kr

Antidrag-selen

Jag brukade vara en stor anhängare av dessa "antidrag"-sele med främre fäste för kopplet. Det var tills jag insåg att långvarig användning av dessa inte kan vara bra för en hund. 


Jag observerade deras gång och ryggrad när de gick och nej, jag har inga specifika vetenskapliga studier för att bevisa detta, men man kan bara dra slutsatsen att hindrande naturlig rörelse som denna måste ha någon form av fysiska konsekvenser.


Om du nu har använt en sådan sele dagligen kan du börja avvänja dig från att använda en genom att växla mellan att använda framsidan och baksidan under hela din promenad. Se om du kan förlita dig mindre på det samtidigt som du tar itu med några andra punkter här som kan minska dragandet på promenader.


Som alltid så förespråkar jag variation. Variation är bra för det mesta i vardagen, även för utrustning. Att ha ett koppel eller en lina kopplad framme på selen då och då är absolut ingen fara- det är när någonting sker varje dag och på varje promenad som slitaget eller förslitningen kan uppstå. 


Tänk lite som att du skulle stå med kuvad rygg och skotta snö. Det är tungt och slitsamt, men om du gör det någon gång då och då är det ingen fara. Gör du det varje dag så kommer du troligen få ryggskott. Ingen sele är alltså farlig eller dålig om du varierar!

Halti

Halti är ett omtalat ämne när det gäller hundar som drar i kopplet, och framför allt reaktiva hundar. 


Jag kommer inte att gå in något djupare på just denna typen av utrustning eftersom de flesta idag har god kunskap om att den är skadlig både för fysiken men också för det mentala. 


Utöver smärta (när huvudet rycks åt sidan) så är förlorad syn (när hundens huvud vrids och den inte kan ha koll på omgivningen) en stark faktor till att reaktiva hundars beteenden förvärras. 


Som jag nämnt tidigare så kanske man upplever att hunden blir bättre just i situationen kring dragandet, men det kommer då istället att bubbla upp problem någon annan stans i vardagen. 


Det blir då ytterligare ett problem för dig att ta itu med, och dessutom vill ju ingen hundägare att ens älskade fyrbenta vän ska uppleva obehag heller.  


Däremot så vet jag att vissa hundar är stora, tunga och enormt starka. Det är viktigt att du känner dig trygg i att du faktiskt kan hålla i din hund och se till att den inte kommer loss för att du inte orkar hålla den. 


Om du är stressad eller rädd för någonting så kommer hunden att påverkas av dina känslor. Med det sagt så kan jag förstå att man i en kort period (eller i vissa miljöer) vill använda sig av en halti för att säkerställa att man kan hålla hunden om en olycka skulle ske. 


Det är alltså helt okej att använda den som nöd-utrustning, men det är då viktigt att man jobbar med de verktyg (övningar) man har fått samtidigt som man använder utrustning som sitter bra och inte riskerar att skada hunden. 

Långt koppel

Jag är medveten om att du i vissa städer och områden kan vara tvungen att använda en viss koppellängd, men det är inte alltid fallet, och då kan vi välja en längre variant. 


Varför skulle vi vilja använda ett längre koppel då? Tja, tänk på detta; din hund VILL ha mer rörelsefrihet och fler valmöjligheter att lukta och utforska, det är därför dragningen i koppel händer. Hunden vill alltså nå fram till någonting, kanske en doft, en sak eller en annan hund. 


Vi måste hitta en balans för att ge dem denna tillgång samtidigt som vi arbetar med engagemang och förstärkning under stunderna då vi inte kan ge dem denna frihet. 


Prova att använda ett längre koppel eller en lång lina och arbeta med små stunder av engagemang och kontakt med din hund. 


Om du har en liten hund och har problem med rörligheten (en lång lina kan bli tungt för en mycket liten hund) behöver du inte vara rädd för att använda ett flexikoppel, men samma regler gäller. Tänk på att ett flexikoppel slits varje gång det åker ut/in. Till slut kommer det att gå av och då kommer hunden lös, vilket såklart kan resultera i olyckor. Kontrollera därför hela snöret regelbundet.


Verkligheten är att vi inte kan konkurrera med miljön för det mesta, en löptik eller en härlig hästbajs kan vara svårt att slå för många hundar. Ha därför realistiska förväntningar på din hund under kopplade promenader.

Säkerheten

Vi har ett ansvar gentemot allmänheten och deras hundar att inte låta våra hundar komma i fysisk kontakt med dem under promenaderna. 


Reaktiva hundar kan utgöra en säkerhetsrisk för andra, så vi måste vara noggranna när och var vi rastar dem. Du måste också komma ihåg att du inte vet vilken resa dina möten har haft. Kanske har människan någon gång blivit rädd för en hund eller så har hunden du möter problem med reaktivitet. Det är viktigt att ha respekt för andra, såsom du vill att andra har respekt för dig när ni möts. 


Det är därför det är ett måste att arbeta med engagemang och enkla träningsövningar samtidigt som du är MYCKET medveten om din omgivning på hundpromenader med längre koppel. Ge andra gott om utrymme. Det vinner både du och andra på!


Det finns SÅ många bra sätt att få kontakt med våra hundar på koppelpromenader, du behöver bara kunskaperna och vägledningen.


Se det som en liten ryggsäck med verktyg. På en promenad kan du råka ut för olika sorters möten eller triggers. Du behöver olika verktyg för att lösa olika problem. Ett hundmöte kräver en viss övning, och en passerande bil kanske behöver en helt annan. Det är olika triggers.


Du kan tänka såhär: I din ryggsäck har du en hammare och en skruvmejsel. När du har en spik så underlättar det om du använder dig av hammaren, men om du har en skruv så behöver du skruvmejseln. Likadant är det för din reaktiva hund- du behöver olika övningar och kunskaper för att kunna hantera olika situationer. 


 Hur fyller du på din ryggsäck då? Jo, du tränar med din hund på ställen där den är trygg. Du kan aldrig lära din hund någonting nytt i reaktiva stunder. När hunden hamnar i svår miljö så måste den kunna övningen utan och innan. Du behöver alltså träna mycket hemma där hunden är trygg så att den kan övningarna. För varje övning du lär hunden så fylls din ryggsäck på med nya verktyg som du kan använda vid promenaderna. 

Om ingenting hjälper

Om du har provat allt, men ingenting hjälper, då är det en god idé att ta hjälp av en erfaren instruktör eller beteendevetare. 


Genom att få övningar och en plan för hur du ska träna så slipper du gissa dig fram och du kan känna dig trygg i att den energi du lägger i detta varje dag faktiskt kommer att fungera!


Har du frågor, eller vill du komma i kontakt med oss? Då kan du klicka här!


Vill du lära dig konstens alla regler kring att faktiskt kunna gå i koppel? Då finns denna härliga kurs:

Sale Off
Harmoniskt koppel
1 299 kr

Vill du få information eller erbjudanden från oss? Anmäl dig till nyhetsbrevet här nedan:

Förnamn:

Efternamn:

Email:

Har du en fråga som gäller detta blogginlägg? Eller har du någonting du vill att vi tar upp i ett nytt inlägg? Berätta gärna, vi älskar att just DU hör av dig!

Namn:

Mobil:

Email:

Meddelande eller fråga: