Kloklippartips

"Min hund är en rescue som jag tog med mig hem från Spanien i somras. Han är underbar på alla vis, men jag kan verkligen inte få till kloklippningen. Jag har alltid klippt klorna själv på mina hundar och jag är väldigt bekväm med det själv. Jag lägger honom alltid i mitt knä och gosar, tar det lugnt och följer konstens alla regler, men ändå blir han sjukt stressad så fort jag gör ett klipp. Vad ska jag göra? Eller är det omöjligt?"

Väldigt många hundägare upplever problem med  kloklippningen, och egentligen är det inte konstigt alls. Hundar är av naturen rädda om sina små tassar och det kräver en del förtroende för att låta en människa hålla och klippa klorna då. Har man dessutom adopterat en vuxen hund så vet man ju inte riktigt vilka erfarenheter som ligger i bagaget heller. 


Det är viktigt att ta reda på exakt vad som stör hunden kring kloklippningen, annars blir resultatet som veckans fråga- man gör alla rätt, men det går ändå inte framåt. 


I detta fall så misstänker jag två saker, antingen är det fel sax, eller så är det ljudet. Eftersom du som skriver ändå verkar ha läst på och försöker göra alla rätt så kommer jag anta att du har en bra sax som inte nyper klon, och kommer därför att titta närmre på ljudet- en träning som vi ofta glömmer när vi tränar på kloklippning. 

Ljudet

Vissa hundar är mer ljudkänsliga än andra. En del tycker att ljudet som blir av själva saxen är jobbigt och bara det kan skrämma hunden. Kanske börjar den rycka i tassen, du håller kvar och den onda cirkeln är sluten. Det kan också vara så att det varit en traumatisk händelse kring kloklippningen sedan tidigare för veckans hund, vi vet ju inte vad han varit med om i sitt liv tidigare. Kanske blev han klippt i pulpan och en stress uppstod, eller så har han blivit fasthållen under klippningarna och upplevt starka känslor av stress och rädsla. Just denna hunden kan då ha satt sambandet av stress, obehag eller rädsla med just ljudet av klippet. En annan hund kanske hade satt sambandet med synen av saxen och gömmer sig direkt när den ser saxen istället.

Hunden i denna veckas fråga verkar komma och mysa, men blir rädd först när första klon klipps, därför kan man anta att det är just ljudet som är skrämmande i detta fallet. Nedan kan du se en enkel övning som du kan använda för att vänja honom vid ljudet av din klosax: 
Mattan/bädden används för denna hunden som hennes trygga plats. Här har hon kontroll över sin kropp och hon stannar där för att känna trygghet kring övningen. Hon vet att vi alltid tränar när hon är på mattan, så hon är beredd på träning och belöning- vilket ökar hennes förväntan på vad som komma skall. Goda känslor sprider sig i hennes kropp alltså! 

Jag klipper i en trädgren eftersom det låter mycket mer än när man klipper klor (träna alltid svårare än vad det blir senare- då kommer klorna kännas enkla!). Tänk på att inte använda din vanliga klosax i denna övning eftersom det sliter mycket och den kan bli slö- det vill vi inte. 

Jag belönar med både röst och godbitar, men jag håller hela tiden en lugn och mysig ton eftersom jag vill att hon ska känna goda, trygga känslor kring ljudet. 

Notera att jag börjar med att klippa på en tunnare del av grenen för att se hennes reaktion. Jag klipper allt tjockare bitar efter hand som vi tränar. Jag går också tillbaka för att klippa tunnare bitar emellanåt. Ibland är ljudet högre, och ibland lägre. Variera svårigheten! 

Vet du inte hur din hund reagerar så håll lite avstånd till hunden under de första klippen och jobba dig allt närmre hunden efter hand som ni tränar på detta. 

Att felsöka

Har du problem med kloklippningen, men känner att ingenting hjälper trots att du gör alla rätt? Gå igenom listan nedan för att ta reda på exakt vad just din hund (eller du!) upplever obehag kring. Fundera också vidare- finns det något annat din hund tycker är obehagligt? Eller har den varit med om något speciellt?:

 • Ljudet av klippet (Prova klippa någonting annat med saxen)

 • Är saxen för slö? (Kniper den ihop klon när du klipper? Eller "smäller" klon av istället för att "skäras" av?)

 • Gillar hunden inte att du rör tassarna? (Då är ju kloklippning såklart en ren pina!)

 • Kan du röra tassarna med andra föremål än dina fingrar? (eller är det just föremålet och inte fingrarna som är obehagligt?)

 • Får hunden välja position? (Det kanske är så enkelt att den inte gillar att ligga ner?)

 • Klipper du för mycket per gång? (Kanske går det utmärkt om du tar en klo per dag?)

 • Är du rädd eller osäker? (Hunden känner det!)

 • Är ljuset för dåligt så att du inte riktigt ser? (Det kanske medför att du håller hårdare, vrider klon etc)

 • Känner hunden kontroll över sin kropp? (Kontroll ger trygghet)

 • Blir klorna för långa mellan klippningarna? (Det skapar obehag)

 • Har hunden ont någonstans? (Kanske har den ont i någon led som blir värre om den lyfter tassen på något visst viss?)

Prova dig fram och ta reda på VAD det är din hund tycker är obehagligt, då kommer du mycket snabbare att komma till slutmålet. 

Vill du ha hjälp och se till att det blir rätt från början för att snabbare komma till slutmålet? Då rekommenderar jag denna kurs:

Sale Off
Enkel kloklippning
699 kr

Summering

Om du har problem med kloklippning så behöver du inte känna dig besviken eller stressad. Hur jobbigt det än känns, så kommer det att bli bra- bara du gör rätt saker! 

Det gäller att få bukt med rätt problem och ge just din hund de förutsättningar som just den behöver. Slappna av, njut av mysig träning och lycka till! 


Har du frågor, eller vill du komma i kontakt med oss? Då kan du klicka här!

Vill du få information eller erbjudanden från oss? Anmäl dig till nyhetsbrevet här nedan:

Förnamn:

Efternamn:

Email:

Har du en fråga som gäller detta blogginlägg? Eller har du någonting du vill att vi tar upp i ett nytt inlägg? Berätta gärna, vi älskar att just DU hör av dig!

Namn:

Mobil:

Email:

Meddelande eller fråga: