Kontrollera rörligheten

"Jag ser folk på instagram hela tiden som göra olika kontroller på sina hundar. Oftast ligger hunden ner och de drar i hundens ben på olika sätt. Jag antar att det är någon form av stretching? Varför gör man det och hur ofta ska man göra det? Hur lär man sig det?"

Tack för en bra fråga! De bilder eller videos du sett kan säkerligen vara från att hundägarna stretchar sina hundar, men det är svårt för mig att svara på utan att ha sett materialet du refererar till. En annan sak som det skulle kunna handla om är just en kontroll av hundens rörlighet. Man kan helt enkelt ha en liten rutin där man kollar igenom hunden för att se om den beter sig som vanligt, eller om någon smärta uppkommit. 


Det är helt enkelt ett snabbt och enkelt sätt att ta en liten status på sin hunds kropp. Jag rekommenderar alla hundägare att göra det då och då, gärna varje vecka! Desto oftare man gör det, ju bättre blir man som mäniska på att kunna se och upptäcka avvikelser. 


Det är alltså inte bara hundarna som blir bra på det dom tränar på... det är vi också!

Snabbt  & Enkelt

Kontrollen kan du med fördel göra på promenaden, eller något annat tillfälle på dagen där hunde är lite varm i kroppen. När hunden har lega stilla och vilat så kan lederna vara lite stela och hunden är naturligt sett inte lika rörlig då. Givetvis vill vi inte skapa något obehag för hunden, därför gör vi det när den redan är varm och go i kroppen!

Anpassa

Anpassa din lilla undersökning till just dni hund. Varje individ gillar olika saker och det är viktit att du är uppmärksam på vad den trivs med. Vissa hundar vill ligga andra vill stå, det är helt valfritt!


På videon nedan kan du se hur snabb och enkel undersökningen är. Även om vi alltid gör det på hundens villkor (vi stressar inte), så går det snabbt och enkelt:

Väv in i vardagen

Se till att få in kontrollen i vardagen, det ska varken vara jobbigt för dig eller hunden. Se det som en mysig liten minut som är en del av er vardag. Vill du ha fler tips om din hur då upprätthåller din hunds hälsa kan du titta här.


Tänk på: Det viktiga är inte hur din hunds rörlighet är i jämförelse med andras. Det viktiga är att du kan lära dig hur just din hund är i normalt tillstånd så att du kan märka avvikelser när dessa uppstår!


Var försiktig med hundens leder så att du aldrig vinklar benen utåt när du känner på hunden. Den enda gången man vinklar något ben utåt är när du kontrollerar hundens höft. Notera att man på videon annars håller hundens ben intill och rakt under kroppen hela tiden. Om hunden känns stel eller rycker åt sig benet så kan den ha ont. Ta kontakt med en fysioterapeut eller canineopat för att göra en kontroll av hunden. 


Eftersom det inte är någon stretching vi håller på med här, utan bara en enkel kontroll av hundens rörelsestatus så ska du inte hålla fast hunden i någon position. Kontrollera helt enkelt hur väl den kan röra sig och att den inte rycker åt sig något ben. Det ska vara enkelt och mysigt!

Summering

Summan av kardemumman är alltså att kontrollen är enkel att utföra och den ger dig bra kortoll över din hunds fysiska hälsa. Börja redan nu!

Vill du få information eller erbjudanden från oss? Anmäl dig till nyhetsbrevet här nedan:

Förnamn:

Efternamn:

Email:

Har du en fråga som gäller detta blogginlägg? Eller har du någonting du vill att vi tar upp i ett nytt inlägg? Berätta gärna, vi älskar att just DU hör av dig!

Namn:

Mobil:

Email:

Meddelande eller fråga: