Kosttillskott - Bu eller bä?

"Jag läste på en tjejs instagram att kosttillskott inte funkar på hundar, men jag tycker att min hund fått mycket bättre trampdynor och päls sedan jag började ge henne det. Är det placebo? Lurar jag mig själv? Är det onödiga pengar? Kan jag skada henne på något sätt om jag blandar fel tillskott med varandra? Det känns som ett träsk när man ska välja och jag vet inte vart jag ska börja..."


Kosttillskott för hund har varit omtalat de senaste åren, och som vanligt finns det många "experter" på området. Jag skulle kunna hålla i en föreläsning under en hel dag eftersom jag brinner för ämnet, men jag ska nu istället försöka baka ner det till en enklare text som kan öka förståelsen något.


Det är viktigt att förstå att olika fettsyror har olika funktioner för hundens hälsa. Vanlig fiskolja räcker exempelvis inte för att täcka alla behov. Hudens skydd och ledhälsa kräver specifika fettsyror från vegetabilisk olja och fiskolja. Om alla fettsyror blandas i samma olja blir resultatet mindre effektivt.


Linolsyra och alfa-linolensyra är essentiella fettsyror som hundar måste få från kosten.


Omega-6-fettsyror, särskilt linolsyra, är viktiga för hud, päls, klor och trampdynor. Brist på linolsyra kan leda till torr hud, pälsproblem och ökad infektionsrisk.


Detta är en intressant fråga som jag kommer att dela upp i tre delar. Det finns olika anledningar till att man använder kosttillskott, du som ställt frågan verkar använda det för att läka dåliga trampdynor. Man kan också använda olika varianter i förebyggande syfte, till exempel om hunden tränas och/eller tävlas hårt. Sedan finns det också de som faktiskt är gamla eller sjuka som därför kan behöva tillskott. Vi går igenom varje del här nedan:

  • Förebyggande

  • Kompletterande

  • Läkande

1. Förebyggande

Det är väldigt populärt att använda kosttillskott i förebyggande syfte till sin hund. Hundar som tränar mycket, eller om dess ägare kanske är nojig för slitage på leder eller liknande så ges ofta olika kosttillskott. Det kan också vara någon som vill förebygga tandproblem eller helt enkelt vara på en säkra sidan när det gäller varma sommardagar med mycket lek. 


Inga ämnen bör dock ges i överflöd. Exempelvis så kan vissa vitaminer såsom D-vitamin, järn och A-vitamin orsaka förgiftning hos hundar vid för stora eller upprepade intag. Till växande hundar är rätt balans av näringsintaget avgörande för att skelett och leder ska utvecklas i en lagom takt, av hänsyn till detta bör man vara extra noga med vilka tillskott man ger till växande individer.


Tillskotten kan vara allt ifrån vårdande oljor och pulver för ledernas skull hos den "vanliga" hunden, till oljor, pulver och pastor som hjälper återhämtning och skyddar muskler och leder vid anstränging kring exempelvis tävling eller jakt. Här nedan kan du se några exempel:

2. Kompletterande

Ibland är det så att man måste komplettera hundens måltid. Kanske är hunden känslig och kan inte äta vanliga helfoder, då får man komplettera med de tillskott som hunden saknar i sin kost. Vill du se vilka råvaror du kan komplettera med utöver tillskotten kan du läsa det här. Ibland är det så att hunden mår väldigt bra på ett visst foder, men har dåliga trampdynor, eller har för lite av något ämne som den behöver mer av.


Ibland kan det vara så att olika faser i livet kräver komplement, till exempel vid dräktighet eller i ung ålder.


DHA och EPA är två viktiga omega-3-fettsyror som finns i fiskolja. DHA är avgörande för valpens utveckling av hjärna, nervsystem och ögon. Brist på DHA under tillväxten kan även påverka luktsinnet negativt. Å andra sidan hjälper EPA att dämpa inflammationer, särskilt hos seniorer, hundar med artros och sporthundar. Det är alltså nyttigt för många skeden i livet!

3. Läkande

När hunden blir äldre, om den har ledproblem eller om den utsatts för något som en operation eller liknande så kan den behöva extra tillskott för att må bättre. Ibland behövs det bara en kort period, och ibland resten av livet.


I de fall då man vill dämpa inflammationer, alltså vid exempelvis artros eller annan skada så är fiskolja det självklara valet av tillskott.

Att tänka på

När man ger extra tillskott till sin hund är det viktigt att veta hur det ska förvaras, samt hur man kan blanda varorna. 


Mågna kosttillskott måste förvaras i kylskåp eftersom de annars blir dåliga. Oftast märker hunden inte av någonting, men de tappar sin verkningsgrad och det blir då pengar i sjön. Helt onödigt!


Dessutom finns det vissa kosttillskott som helt tappar sin fuktion om de blandas med vissa ämnen. Exempelvis så ska man inte blanda fiskolja med vegetabiliska oljor eftersom fettsyrorna från fiskoljan tar ut en del av effekten från den vegetabiliska oljan. Vill man använda olika sorters olja så är det därför en bra idé att ge dessa vid olika måltider, tex den ena till frukost och den andra till middag. Att blanda oljorna skulle alltså inte skada hunden på något vis, men återigen är det pengar i sjön om verkningsgraden försvinner. Onödigt!


Det du ska vara noga med är att köpa just olja av god kvalitet. Det är av avgörande betydelse för hundens hälsa. Fettsyror i exempelvis fiskolja tenderar att oxidera och härskna lätt. Hos valpar kan användning av oxiderad olja leda till tillväxtstörningar i skelettet. Även vuxna hundar påverkas negativt av oxiderad olja, då den försvagar immunförsvaret, vilket är särskilt farligt för sjuka, äldre och arbetande hundar. Har du hittat något som verkar för billigt för att vara sant? Då är det förmodligen också det.

Summan av kardemumman är alltså att kosttillskott inte skadar hunden. Vissa tillskott behöver inte vissa individer och ibland är de verkningslösa för att man hanterat de fel. Med det sagt så skadar det inte hunden sålänge man köper välkända märken, utan snarare din plånbok. Tråkigt, men inte förödande för hundens hälsa åtminstone. 


Dessutom så är det många hundägare som upplever stora skillnader på sina hunder efter att ha testat kosttillskott. Om du tror att din hund skulle må bra av att testa något tillskott så är det all mening att testa. Gör det ingen skillnad så köper du inte fler gånger, och om det FAKTISKT gör skillnad så kanske din hunds hälsa och välmående blir bättre. Bra, eller hur?! 

Vill du få information eller erbjudanden från oss? Anmäl dig till nyhetsbrevet här nedan:

Förnamn:

Efternamn:

Email:

Har du en fråga som gäller detta blogginlägg? Eller har du någonting du vill att vi tar upp i ett nytt inlägg? Berätta gärna, vi älskar att just DU hör av dig!

Namn:

Mobil:

Email:

Meddelande eller fråga: