
Motionera valpen!
"Jag har en hund på ett år nu och jag skulle gärna vilja ha med mig honom när jag springer i skogen, men vet inte hur mycket jag kan göra det när han är så ung... Jag vill ju inte förstöra hans skelett eller så, och uppfödaren sade att man skulle vara försiktig. Hur långa pass kan han få springa och hur ofta?"
Frågor kring valpar och unghundars motion kommer titt som ätt, året om. Det finns många gamla myter som är seglivade och det är inte alltid lät att veta vad som är gammal fakta och vad som är ny, modern forskning.
Detta korta blogginlägg kan du se som en liten informationsruta för hur du kan tänka kring din unga hunds fysiska motion.
Skrämselpropaganda eller sanning?
Ibland hör man saker som att valpen inte får gå i trappor eller att den inte får gå lös på promenaderna då den kan springa för mycket. Man hör också luddiga direktiv om antal minuters promenad som skulle vara adekvat till dess ålder i månader. Vad grundar det sig egentligen i?
Det har säkerligen startat i okunskap. Man visste helt enkelt inte bättre förr, och givetvis är man rädd om hundvalparna oavsett om man är uppfödare, valpägare eller instruktör. Den goda nyheten är att vi idag faktiskt vet mer tack vare modern forskning.
Det finns egentligen bara en enda anledning till att begränsa din valps motion, och det är att valpen kan skada sig på grund av bristande kroppskontroll eller styrka. Att springa i en lång trappa kan resultera i ett brutet ben för att valpen helt enkelt inte har kontroll på kroppen och därför kan trilla och slå sig om inte du kan hålla och stötta. En alldeles för lång skogspromenad i svår terräng kan resultera i att valpen trampar snett och sträcker sig eller "vrickar", som man brukar säga för att den inte längre orkade hålla kontroll på kroppen. Det är sällan det händer, men det kan vara så.
För att en valp ska må bra mentalt så behöver den också mycket vila, därför behöver den ingen regelrätt fysisk träning som liten (med regelrätt menar jag sporter, cykling, löpning eller liknande). Det är dock inget som hindrar dig att träna om du vill, så länge du ser till att valpen också får vila så att den mår bra mentalt.
I sporter som tex agility finns vissa kurser endast tillgängliga först när valpen vuxit klart- varför? Jo, för att vissa hinder och övningar är alldeles för svåra för en valp som inte ännu har kroppskontroll. Vissa saker kan alltså bli farliga för att valpen helt enkelt kan trilla och skada sig.
Vill du fördjupa dina kunskaper kring livet med valp så vill jag tipsa om denna populära valpkurs som är helt online:
Så fungerar lederna
Är du rädd för att din hund ska få dåliga leder för att du tränar för mycket? Var inte det. Tänk efter lite- hindrar man sina barn från att springa? eller hoppa och leka fritt? Nej, men däremot hindrar man dem från exempelvis trappor i tidig ålder just för att de inte ska trilla ner. Så varför skulle då hundens leder vara så ömtåliga att de inte tål att springas på? Kom ihåg att när hunden vuxit upp och leden är dålig så är det för sent att fixa. Friska leder får man av just rörelse från första början.
För att enklare förstå hur hundens leder faktiskt fungerar så kommer här en enkel förklaring. En led är det mellanrum som finns mellan två skelettdelar, tex höft, armbåge eller tå. Detta mellanrum som vi kallar för led består av olika delar, vi kommer inte att fördjupa oss i varje del av leden i detta inlägg, så vi kommer helt enkelt bara att kalla det för "led" i denna text utan att precisera närmre vilken del av leden som gör vad. Det finns också olika sorters leder som vi inte kommer att fördjupa oss i, utan vi kommer att prata mer generellt om leder i sin helhet.
Lederna finns för att kroppen ska kunna röra kroppsdelar i olika riktningar och för att överföra rörelseenergi så att inte skelettdelar slås ihop eller nöta mot varandra. Man kan se det som en stötdämpning för skelettet och en funktion för ökad rörlighet i kroppsdelarna!
Lederna blir friska av rörelse, och mår alltså inte bra av att inte utsättas för träning.
Vill du ha enkla valp-tips direkt i din mobil vill jag tipsa om denna PDF:
Vad är lagom då?
Vissa valpar skulle kunna springa hela dagen, vilket inte är bra för hundens mentala hälsa. Valpen behöver vila hjärnan och därför måste du som hundägare se till att den får till det.
När det gäller valpens fysiska hälsa så behöver du ta ställning till hur bra kroppskontroll just din valp har. Låt den springa fritt i ojämn terräng och om du är orolig för skador kan du välja mjukt underlag såsom mossa.
Saker du kan undvika om du är orolig för att påverka hundens hälsa negativt är bollkastning eller pinnkastning. Det kan också vara bra att inte låta valpen leka med hundar som är för burdusa om hunden är större än din valp eftersom tacklingar kan orsaka skada även om det inte är illa menat.
Att utöva fysiska aktiviteter tillsammans med din valp stärker både relation, samarbete och kropp! Börja mjukt och trappa upp tid, mängd och svårighetsgrad efter hand som du ser att valpen blir duktigare och starkare.
Det finns inget mått på vad som är lagom till alla hundar, utan det beror på kroppstyp och vad hunden redan är van vid rörelsemässigt. Är du osäker på vad som är lagom för just din hund så kontakta en instruktör, veterinär eller annan kunnig person i din närhet som är uppdaterad på forskning och som du litar på.

Kosttillskott
Kan kosttillskott hjälpa för friska leder? Först och främst är det viktigt att valpen år ett bra foder, det är A och O.
Det finns kosttillskott som är bra för valpar för att främja utvecklingen av immunförsvar, hjärnan, ögon och luktsinne eller för att göra hud och päls bättre. Du kan läsa mer om kosttillskott i detta blogginlägg. Om du har ett helfoder som innehåller allt valpen behöver så måste du inte tillsätta kosttillskott. Vill du göra det så kör på. Gör alltid saker som känns bra i magen för dig!
En del kosttillskott är "harmlösa" och kan alltså inte skada din valp (det värsta som kan hända då är att ingenting händer och att du har lagt pengar på ingenting), men vissa saker kan ha negativa effekter. Är du intresserad av att ge kosttillskott så läs ordentligt vad det gör och om risker för överdosering finns. Se därefter till vad du har för foder, kanske behöver din valp inget tillskott alls om fodret är väl balanserat.
Det är alltid bättre att förebygga än att bota, därför kan man även tillsätta kosttillskott som främjar ledhälsan redan från ung ålder.

Sammanfattning
Träning är det mest sunda du kan "utsätta" din valp för! Desto mer den får röra sig fritt i ojämn terräng, på olika underlag och i olika miljöer ju snabbare kommer den att få allt bättre koordinationsförmåga och därmed förhindra framtida skador.
Var inte rädd- låt valpen röra sig!
Måste man använda kosttillskott? Nej. Kan det ha goda effekter? Ja.
Gör det som DU tycker känns bäst i magen ❤️
Har du frågor, eller vill du komma i kontakt med oss? Då kan du klicka här eller fylla i dina uppgifter med fråga nedan!