Reaktiva former

"Min hund är reaktiv, och jag vet inte längre vad jag ska ta mig till. Ingenting fungerar och allting är bara en enda mardröm just nu. Jag orkar inte mer. Jag har ett jobb att sköta och jag har liksom inte mer ork. Vart ska jag börja? Vad ska jag göra?"

Lider din hund av reaktivt beteende?

Jag får ofta frågor om reaktiva hundar, likt veckans fråga som du läst ovan. Många gånger definierar man sin hund som generellt reaktiv, men man har inte funderat djupare på frågan. 


I denna text kommer vi att börja gräva lite djupare i ämnet, men det är ett brett ämne som kommer att behöva komma tillbaka till i många blogginlägg framöver. 


Hundreaktivitet avser hundar som blir överdrivet upphetsade av vanliga stimuli (alltså saker vi möts av i vardagen, exempelvis möten, fordon eller något djur). De kan göra utfall, skälla och morra, samt bli så upptagna av det som utlöser känslorna att de kan vara för svåra att kontrollera för att ta sig ur situationen. 


En reaktiv hund är ofta en rädd hund. Orsakerna kan vara många, exempelvis genetiska, brist på/dålig socialisering, tidigare dåliga erfarenheter eller smärta/medicinska problem.


Det är verkligen viktigt att komma ihåg att din hunds beteende inte är en återspegling av dig, och att den inte heller är en "dålig hund". Den kämpar på. 


Målet med beteendeförändring är att hjälpa till att lindra, aldrig bestraffa, detta beteende som ofta är ett resultat av något som din hund inte kan kontrollera.


Det finns olika typer av reaktivitet:

 • Resursförsvar

 • Koppelreaktivitet

 • Generell rädsla & stress

 • Smärta

Resursförsvar

Bevakning och försvar av resurser som mat, leksaker, utrymmen, platser och ibland människor är vanligt. Detta kan te sig som morrande, utfall, frysning, stel kropp och valögon (utbuktande ögonvitor). 


Din hund kan till och med bita när den pressas, och tyvärr är människan allt för sällan medveten om när man pressar hunden då man ofta missar signaler. 


I djurriket är detta faktiskt ett normalt beteende. Det kan liknas till dig själv när du viskar- om den du viskar till inte hör dig så kommer du att tala högre. Om personen fortfarande inte lyssnar kommer du till slut att skrika. Ett bett från din hund är samma sak som att behöva skrika för att motparten inte lyssnade från början.


När försvaret inte kan förhindras eller om det blir allvarligt och leder till bett, måste vi arbeta på en plan för att hjälpa din hund att må bättre. 


Det viktigaste av allt- Bestraffa ALDRIG ett reaktivt beteende!  Bestraffning såsom öronnyp, dra i nackskinn, skälla/gräla eller rycka i kopplet kommer alla gånger att förvärra beteendet. 


Vill du ha ytterligare tips rekommenderar jag vår enkla PDF:

Sale Off
5 steg för den reaktiva hunden
69 kr

Koppelreaktivitet

Denna form av reaktivitet yttrar sig ofta som utfall, skällande, dragande och/eller morrande när din hund ser en annan hund, person eller något som den antingen är stressad av eller rädd för, upphetsad av ELLER en kombination!


Hundar med koppelreaktivitet kan ofta interagera ganska bra utan koppel, men när de är kopplade kan de bli frustrerade eller upprörda. Det kan alltså uppstå motstridiga känslor. 


Detta kan göra promenader med din hund i koppel till en mardröm och orsaka stor stress för både dig och din hund. Detta är den vanligaste formen av reaktivitet som just mina elever har.  


Vissa hundar har aldrig socialiserats i koppel, utan istället bara fått leka, umgås och hälsa på nya människor och hundar i löst tillstånd. 


Andra hundar har haft en dålig erfarenhet av koppel, eller så har de tillbringat så mycket tid utan koppel att de behöver en plan för att få hjälp när vi behöver gå med dem i koppel. Du kan läsa mer om just koppelreaktivitet här


Allas historia är olika, men problemen ter sig mycket lika för många hundägare och deras fyrbenta vänner. Vill du ha kravlös träning där du får många enkla tips som kan hjälpa dig till en härligare och enklare vardag rekommenderar jag denna fantastiska kurs:

Sale Off
Årets MESTA kurs!
599 kr

Generell rädsla & stress

Din hund kan reagera på främlingar eller människor som kommer hem till dig eller så kan den ha en specifik utlösande faktor som sopbilar eller bilturer. Detta är den bredaste formen av reaktivitet och kan vara svår att både definiera och behandla om man inte har god erfarenhet sedan tidigare. 


Vissa hundar som lider av svår reaktivitet kan behöva träffa en beteendevetare, det kan vara mycket svårt att få bukt på ensam. Om du vet med dig själv att du provat allt, men inte får till det är det alltid bäst att ta kontakt med närmsta duktiga person som har erfarenhet av liknande problem. 


Var inte rädd för att diskutera dina problem med din veterinär, särskilt om din hund uppvisar:

 • Svår ljudfobi

 • Separationsångest

 • Plötsliga beteendeförändringar

 • Har så många utlösande faktorer och reagerar 

  så kraftigt att du inte kan förhindra att 

  reaktionerna inträffar ofta

Smärta

Detta är en typ av reaktivitet som många förnekar vid blotta tanken. Att veta med sig att ens älskade hund har gått länge med smärta som orsakat alla problem är inget man som hundägare vill ha på sitt samvete- därför dementerar man ofta det på en gång. 

Sanningen är att många hundar är extremt bra på att dölja smärta, och du är inte det minsta sämre som hundägare för att du inte uppmärksammat det. Det viktiga är att du nu tar tag i saken och undersöker hunden en gång för alla. 

Se ALLTID till att din hund har genomgått en grundlig smärtundersökning innan du börjar på någon kurs, anlitar en personlig coach eller köper mängder av litteratur för att hjälpa dig. 

Ibland kan mjukdelsskador förbli odiagnostiserade och det finns specialister som kan bedöma din hunds rörlighet. För röresleapparaten är det bäst att gå till en fysioterapeut eller canineopat. Annars ska man givetvis gå till en veterinär för att kontrollera hela hundens allmänna hälsa. 

Vad händer om vi avvaktar?

Man blir trött av att ha en reaktiv hund när man ständigt kämpar i motvind. Det är ingen som påstår annat, och vi som vet- vi vet. Jag förstår dig. 


Men vad händer om man bara låter tiden gå utan att gå till botten med reaktiviteten? 


Nedan följer några exempel på vilka bieffekter en reaktiv hund kan få i livet om man inte tar tag i problemet:

 • Hundens livslängd förkortas

 • Hunden blir sjuk eller mår dåligt

 • Hunden kan bita människor eller andra djur

 • Depression, apati och försämrad livskvalitet

 • Försämrat immunförsvar

 • IBS eller förändringar i aptiten

Kunskap är trygghet

Vi pratar ofta om att tryggheten är viktig för våra hundar, men glöm inte bort att du också måste vara trygg. 


Att ha kunskap och veta att det du gör för din hund är rätt ger dig en trygghet som slår det mesta. Det hjälper dig att göra rätt saker och till slut få en härlig vardag tillsammans med din reaktiva hund. 


Vill du veta vilka de vanligaste misstagen man gör med sin reaktiva hund så kan du läsa mer om det i detta blogginlägg.


Har du frågor, eller vill du komma i kontakt med oss? Då kan du klicka här!

Vill du få information eller erbjudanden från oss? Anmäl dig till nyhetsbrevet här nedan:

Förnamn:

Efternamn:

Email:

Har du en fråga som gäller detta blogginlägg? Eller har du någonting du vill att vi tar upp i ett nytt inlägg? Berätta gärna, vi älskar att just DU hör av dig!

Namn:

Mobil:

Email:

Meddelande eller fråga: