Hundens rörelsemönster

"Idag var jag på kurs och min tränare sade att min hund avlastar lite höger bak. Jag kan själv inte se det, men litar såklart på vad hon säger. Nu känner jag mig helt värdelös som har låtit min hund springa runt och ha ont utan att jag ens har märkt det... Jag har varken tid eller råd att gå någon specifik kurs för att lära mig sådant... har du några tips till mig?"

Först och främst så krävs det år av studier för att förstå hundens kropp och rörelseapparat till fullo. Utöver det så måste man öva och titta på mångder av hundar innan man lär sig att se små avvikelser. Det är alltså inte enkelt, och ingenting man kan kräva av sig själv som hundägare. Du är alltså inte det minsta värdelös, eller ens mindre bra. Jag förstår dock din frustration, och såklart finns det små knep! 

Enkla tips

Dels så är det bra att lära sig undersöka sin hund hemma med jämna mellanrum. Du kan lära dig mer om det här. Du kan också läsa mer om hur du kontrollerar rörligheten här.


Det finns även flera övningar som är nyttiga att göra regelbundet tack vare dess inverkan på hundens fysiska hälsa. Att hålla igång leder och muskler är bra för hundens välmående och för att bibehålla hälsan genom åren, men det är inte bara hälsofördelarna som är en tillgång i det hela, utan även det faktum att man via övningarna lär sig sin egen hunds naturliga rörelsemönster. 


Det blir då enkelt att upptäcka avvikelser i hundens rörelser tidigt och därmed undvika otäcka skador eller att låta sin hund gå och ha ont under en längre tid. Tyvärr är det mycket vanligt förekommande. 


Här kommer ett exempel på min favoritövning i ämnet. Du kan se hur man gör på videon nedan:

På videon ser du hur övningen utförs. De första gångerna vet inte hunden vad som förväntas och det kan lätt bli att den testar olika saker såsom att sitta, hoppa eller andra trix som den kan. Det är absolut ingen fara- med tiden kommer den att förstå. Säg inte "nej" eller bli arg, utan bara fortsätt övningen så lossnar det snart.


Hund nummer två i videon anvnäder nosdutten (han duttar nosen i förarens hand) för att förstå övningen bättre. Var kreativ och hitta det sätt som just DIN hund gillar bäst! På sista delen av videon ser du även att man verkligen kan få till träning vart som helst. Passa på om du har några minuter över när du är iväg på något företag (som i videon) eller utanför matbutiken, när du ska tanka, eller när barnen utövar sina aktiviteter. Det finns alltid två mintuer över någonstans under dagen- och denna övning kan du göra vart som helst!


Att göra denna övning varje vecka, gärna flera gånger bör varenda hundägare hinna med. Väv in det i vardagen och passa på under tiden ni ändå är på promenad eller har lite tid över vid något annat tillfälle. Desto fler gånger du har övat och lärt sig att titta ordentligt på just DIN hund, ju bättre blir du på att se avvikelser. 


Tänk på:  Mellanrummet ska vara minst en hunds storlek. Du kan använda vad som helst, det behöver inte vara koner. Ta ut svängarna och gå långsamt!  


Kom ihåg att övningen ska utföras i skritt. Detta är en viktig detalj, titta gärna på  videon nedan för att se vad skritt är (det kallas "walk" på videon"):

Sammanfattning

Summan av kardemumman är alltså att det INTE är enkelt att se små avvikelser. Tyvärr är det sådant som gör att hundarna får förslitningar, och ofta till slut större skador än så. Framförall så lever många hundar med ett obehag på grund av at de döljer smätan så bra. 


Extra tips! Lär dig att titta på din hunds rörelser. Denna övning kommer att avslöja i ett tidigt stadie om din hund skulle ha ont någonstans, och då kommer du att kunna behandla hunden snabbt innan det blir någon segdragen skada.


Håll utkik efter om hunden svänger ut rumpan istället för att böja kroppen, eller om den vinklar/vispar/hasar något av sina ben när den går. Du kommer att bli expert på din hunds rörelser och direkt veta om den har ont i framtiden, bra va?!


Det du som hundägare kan göra är att helt enkelt vara uppmärksam på hundens rörelser och göra övningen som nämns i detta inlägg regelbundet för att hålla koll och dessutom träna upp din hunds fysik ytterligare lite mer. Lycka till!

Vill du få information eller erbjudanden från oss? Anmäl dig till nyhetsbrevet här nedan:

Förnamn:

Efternamn:

Email:

Har du en fråga som gäller detta blogginlägg? Eller har du någonting du vill att vi tar upp i ett nytt inlägg? Berätta gärna, vi älskar att just DU hör av dig!

Namn:

Mobil:

Email:

Meddelande eller fråga: