
SEPARATIONSÅNGEST
ELLER INTE?
"Min hund har problem med separationsångest. Jag kan inte ens lämna honom för att gå ner i tvättstugan utan att han river lägenheten. Jag har tränat som man lärde sig på valpkursen och provat det mesta. Hur får jag bort ångesten?"
Att hunden har separationsångest är en relativt vanlig fråga. Slutsatsen jag kan dra av de fall jag hittills fått är att det sällan handlar om just separationsångest, utan snarare ensamhetsproblem.
Ibland är det svårt för hundägaren att acceptera då man så troget trott att hunden lidit av just ångest. Men det som är glädjande med beskedet är att ensamhetsproblem är mycket enklare att jobba med och du kommer troligtvis snabbare att komma i mål än vad du först trott.
Bra att veta är att ensamhetsproblem är mycket vanligare än separationsångest. Det är ett gott tecken! Hundar är sociala djur som vill ha närhet och samarbete tillsammans med sin människa. Det är såklart en fantastisk egenskap, men vi behöver också göra hunden trygg i att vara utan oss ibland.
Separationsångest
Separationsångest är en djup känslomässig reaktion som din hund upplever när du lämnar den ensam. Man kan likna det vid en panikattack för oss människor, för att öka förståelsen. Det är alltså en kemisk reaktion i kroppen som gör det väldigt svårt för hunden att hantera sina känslor och sitt beteende.
Det kan utvecklas på grund av olika orsaker, som exempelvis tidigare övergivande (att byta hem flera gånger kan vara en orsak), att valpen fraktades långt eller brist på rätt socialisering som valp. Det kan också ske mitt i livet, exempelvis om man förlorar en familjemedlem (tex avliden eller flytt hemifrån), om det tillkommer en ny (tex bebis eller partner) eller om något stort förändras i livet såsom arbetslöshet eller sjukdom.
Här är några tecken på separationsångest:
Hunden blir extremt stressad när du lämnar den, den låter mycket
Du kan hitta pölar av tass-svett och/eller saliv på golvet när den varit ensam
Om hunden blir lämnad kan den få sådan panik
att den sliter sönder tex tassar i kampen att få komma ut genom dörren
Hunden uppvisar stress - tex överdriven salivering och flåsning
Hunden gör ifrån sig inomhus även om den är rumsren
En hund som har separationsångest får alltid panik av att vara ensam och den har oftast ett fäste på en specifik person. Det hjälper då inte att man lämnar hunden till någon annan för att passa den, utan samma panik uppstår ändå när den specifika personen lämnar.
Har du en hund som även är reaktiv? Då finns denna PDF som hjälp:
Ensamhetsproblem
Ensamhetsproblem eller så kallad isolationsångest innebär att din hund har svårt att vara ensam, men hunden är inte fäst vid en specifik person. Antingen har hunden inte ensamtränat tillräckligt mycket, eller så kan det helt enkelt vara så att din hund är uttråkad eller saknar stimuli när den är ensam.
Här är några tecken på ensamhetsproblem:
Hunden kan skälla eller yla när den blir ensam, men den tystnar oftast efter en stund (det betyder inte att stressen minskar)
Hunden kan röra sig mycket i hemmet då den är uttråkad
- Hunden är inte stressad om någon annan person passar den
- Hunden kan ta sönder saker i hemmet om den är helt ensam
- Vissa hundar blir istället helt passiva och ligger och väntar på samma ställe utan att flytta på sig
Vill du ha tips och inspiration till hur du kan aktivera din hund enkelt i vardagen? Då rekommenderar jag denna kurs:
Åtgärd
Det är mycket viktigt att hjälpa hunden eftersom den själv inte kommer att kunna bli bättre på denna typ av utmaning utan sin människas stöd. Om man inte tar tag i det så kommer problemet att eskalera med tiden.
Se till att din hund får tillräckligt med motion och mental stimulans innan du går. Hunden ska vara välrastad, mätt och aktiverad när den ska vara ensam.
Det är också viktigt att du aldrig lämnar din hund ensam förrän den verkligen kan det. Träningen kommer inte fungera om den ibland blir lämnad och blir rädd, samtidigt som den ibland bara tränas enkelt. Om hunden blir rädd så kommer problemet att eskalera, därför är det viktigt att vara noga med detta.
Under träningsperioden är det därför viktigt att du ser till att din hund har någon som passar den hela tiden när du behöver vara iväg så att du kan träna under kontrollerade former.
Lämna leksaker och tuggben som kan underhålla din hund när du är borta, men var noga med att det inte finns något som hunden kan sätta i halsen.
Börja med korta separationer och gradvis öka tiden du är borta. Det är viktigt att aldrig överskrida den tid som hunden är trygg med. I början räcker det med att öva på att vara i olika rum i hemmet. Det kan vara stressande nog. Träna din hund på att vara ensam genom positiv förstärkning och belöningar när den uppför sig väl.
När du utökar tiden som den är ensam handlar det till en början bara om sekunder. Kanske bara stänger du dörren för att öppna den igen. Efter ett tag kan du kanske hämta posten. Skynda mycket långsamt, det är det allra snabbaste sättet att nå i mål här.
Variera tiden. Ibland lämnar du hunden några sekunder, ibland bara en. Gör det svårare ibland och enkelt ibland. För en framgångsrik träning kan man tänka så hela vägen till slutmålet- blanda det svåra med det enkla!
Glöm inte att det räcker att din hund får panik en gång så kan du i värsta fall vara tillbaka på ruta ett. Var noga med att ta det i hundens takt och utsätt den inte för mer än den klarar av under perioden av träning.
Här är några tips som kan hjälpa till att avdramatisera själva lämnandet:
Gå till hallen utan att lämna huset
Hämta nycklar eller annat du brukar ta med dig, lämna tillbaka dem vid ett annat tillfälle
Öppna dörren då och då, men utan att gå hemifrån
Lyft på en jacka eller skor, men lägg tillbaka dem
Ta på dig skorna, spegla dig lite och ta av dem igen
Tänk på att själv vara lugn. Ett vanligt fel man gör är att man tittar väldigt intensivt på hunden för att man är nyfiken över dess beteende. Ta det lugnt och var istället precis som vanligt. Det är viktigt att du inte heller ignorerar hunden eftersom hundar är flockdjur som behöver tryggheten som kommer genom kommunikationen med oss.

Ett annat vanligt fel man gör är att man överarbetar belöningen. Man ropar, tjoar och tjimmar så att hunden går upp mycket i aktivitetsnivå. Var istället helt vanlig, klappa och prata normalt med hunden. Visa trygghet och stöd, men gör inget annorlunda än vad du brukar när ni umgås.
Med det sagt så är det alltså helt fel att ignorera hunden när man kommer tillbaka efter att den varit ensam. Det är viktigt att kommunicera, men det är också viktigt att göra det på rätt sätt.
Belöning i denna träning kan bestå av att prata vanligt med hunden, klappa den med lugna, tunga drag eller att ge den en godbit. Man kan också kasta godbitar på golvet.
Extra hjälper
Ibland kan man som hundägare känna sig mer bekväm om det finns lite extra hjälper att tillgå. Oftast behövs det bara i början när man tränar, men med tidens gång lär sig hunden helt enkelt att vara ensam utan problem.
ADAPTIL- DAP innehåller lugnande doftferomoner som motsvar hundens naturliga feromoner. Det finns på vanliga lokala djurbutiker att köpa. Ibland kommer det som en olja du kan droppa på hundens viloplats, eller så kan man välja leksaker som hunden kan ha hos sig som innehåller detta.
Ljud & bild- Att inte ha det helt tyst hemma kan hjälpa vissa individer. Sätt igång teven eller radion så att hunden känner mer trygghet och dessutom slipper höra alla småljud utanför hemmet. Tänk på vad du väljer, det ska vara lugnande och trygga inslag.
Kompression- Vissa hundar kan känna mer trygghet av att ha en kompressionströja på sig. Du bör dock vara säker på att det inte finns någonting hemma som hunden kan fastna i om du lämnar den med tröjan på. Prova när du är tillsammans med hunden för att se först om den gillar det innan du lämnar den på.
kosttillskott- Det finns goda kliniska undersökningar som föreslår att en del tillskott har lugnande effekter på vissa hundar, men oftast behöver man ge det regelbundet i ett par månader innan det ger full effekt. L-Theanine (Anxiatane), består av ett derivat av grönt te, samt Laktium (Alpha-casozepine) som kommer från komjölk, och är inte receptbelagt. Tala med din veterinär innan du låter din hund äta något kosttillskott.
Slick & tugg- Det är lugnande för hunden att ha saker att tugga eller slicka på. Se till att ha saker som din hund gillar och som den inte kan sätta i halsen när du lämnar den. Det kan tex vara en fylld kong som du fryst eller ett stort härligt tuggben. Prova dig fram och se vad din hund gillar!
Sammanfattnig
Tänk på att det sällan hjälper att skaffa en hund till. Ibland tycker man att det kan vara lösningen, "då är ju hunden inte ensam". Tyvärr löser det inte problemen, utan du måste hjälpa hunden genom träning och trygghet.
Oavsett vilket problem din hund har, är tålamod och positiv förstärkning nyckeln till att lösa det och skapa en trygg och glad hund när du lämnar den ensam. Är du osäker så ta hjälp genom att gå en kurs eller ta privatlektioner- det lönar sig att göra rätt från början!
Har du frågor, eller vill du komma i kontakt med oss? Då kan du klicka här!