"SLÄPP!"

"Hur lär man hunden att släppa saker den har i munnen? Då menar jag inte bara leksaker, utan även om den hittar något ätbart eller liknande. Jag är så rädd att hon ska få i sig någonting när vi är ute och det skulle vara så skönt att veta att hon släpper om jag ber henne."

Detta är ett vanligt problem som är ganska enkelt att avhjälpa. Med det sagt så är det högst individuellt hur mycket du behöver träna för att just din hund ska kunna övningen som jag vill kalla för "släpp vad du än har i munnen". Vissa hundar är mer benägna att stoppa saker i munnen och en del bara måste svälja allt de kommer över. Dessa hundar behöver mer träning än den ytterst kräsne. 


Oavsett så är det bra att träna så att hunden vet och förstår innebörden av "släpp" eller "loss", eller vad du nu vill kalla det.


Dels så kan det handla om något du är rädd om som hunden tagit, tex barnets favorit-snutte, eller finskorna. Å andra sidan kan det vara något som hunden kan bli sjuk av att äta- kanske något du tappar i köket eller något som hunden hittar på promenaden. Ibland kan det vara så enkla saker som bajs för att vi helt enkelt tycker det är äckligt, men hunden håller inte med. 


Oavsett anledning så har vi alla ett mål: när jag säger släpp så släpper hunden det som finns i munnen. Alltid.


Detta blogginlägg kommer att delas upp i tre delar:

  • Släpper hunden oxfilén?

  • Saker att undvika när du tränar

  • Gör övningen roligare

  • Sammanfattning

Släpper hunden oxfilén?

Precis som i all annan träning så måste vi börja enkelt. Börja träna "loss" med något som hunden inte vill svälja och som samtidigt inte är allt för roligt. Det ska vara något som hunden kan tänkas släppa utan för mycket övertalning. 


Det finns två varianter att utföra "loss"-träning på. Inledningsvis kommer du enkelt att kunna lära in kommandot om du har något godare att erbjuda i inlärningsfasen. Det kan vara en halvrolig leksak som du tränar med, och hundens favoritgodis som utbyte. Genom att släppa leksaken så får hunden alltså äta det där fantastiska godiset!


Efter hand som hunden lär sig ordet du valt, tex "loss" så kommer den att bli väldigt förväntansfull när du säger ordet eftersom den då förväntar sig en bit av det där super-goda godiset! 


Med tillräckligt många repetitioner (gör några varje dag!) och en starkt planterad god och härlig känsla i kroppen när hunden hör ditt ord så kommer den alltid att släppa det som finns i munnen- även det allra godaste! Se hur du gör på videon nedan: 

Saker att undvika när du tränar

Nu har du alltså lärt hunden vad ordet "loss" betyder. När hunden hör ditt ord så blir den glad, släpper genast saken ur munnen och förväntar sig glatt den där godbiten! 


Tänk på att träna i många olika miljöer och med många olika föremål. Träna också på olika avstånd- ibland är hunden längre ifrån dig och då vill du ändå att det ska fungera. Gör det enkelt ibland och svårare ibland. Ska du utöka avståndet kan det vara bra att ta något lite tråkigare föremål innan du även försvårar den biten. 


Tänk alltid på att när en sak blir svårare så måste du förenkla något annat. Det är så du når målet snabbast!


Att dra i det som finns i hundens mun gör bara att hunden håller emot mer. Genom att tänka på hur du tar tag i saken kan du enkelt undvika att det blir en dragkamp. Brukar din hund backa undan snabbt och dra iväg? Börja då med att träna i ett hörn hemma. Ganska snabbt kommer hunden förstå att det är mycket bättre att stanna och samarbeta eftersom man då får tillgång till lyx-godiset!


Undvik att säga "nej" eller bli arg. Om du grälar på hunden kommer den inte att tycka leken är rolig och då kommer du inte få något bra "loss" heller. Det ska vara roligt och hunden ska VILJA släppa det! Var därför noga med att förbereda träningen så att ni kommer lyckas- börja tex inomhus om hunden brukar dra iväg!


Säg inte ditt ord förrän hunden faktiskt släpper saken. "Loss" ska inte betyda dragkamp tills någon tröttnar, utan det ska betyda "spotta ut snabbt och få belöning!".  

Gör övningen roligare

För att göra övningen roligare på ytterligare ett sätt kan du träna loss med en leksak. Belöningen blir då att hunden får ta leksaken igen istället för att byta mot godis.


Denna övning är ett bra komplement när hunden förstått vad "loss" innebär eftersom det då inte alltid betyder att saken tas bort när hunden släpper. Ibland betyder det alltså att hunden får ta det och leka med sin häftiga människa! 


Jag uppmuntrar till och med när min hund tar något jag inte vill att den ska ta eftersom jag hellre vill att den kommer med sakerna till mig än att den gömmer sig och tuggar på dem/leker ensam. 


Grälar man för ofta på hunden, eller alltid säger "nej" utan att följa upp med något roligare så kommer hunden att ta saken i egna händer och leka ensam. Det leder sällan till beteenden som vi gillar. 

Sammanfattning

Summan av kardemumman är alltså att "loss" är en rolig lek- precis som allt annat vi lär vår hund! Att det också är en viktig detalj som kan rädda liv (eller finskor) är bara en del i ekvationen. Gör det roligt att släppa saker- då kommer hunden att släppa dem! 


Vill du att hunden ska ge sakerna till din hand så finns det lite knep & knåp- mer om det i ett annat inlägg!


Har du frågor, eller vill du komma i kontakt med oss? Då kan du klicka här!

Vill du få information eller erbjudanden från oss? Anmäl dig till nyhetsbrevet här nedan:

Förnamn:

Efternamn:

Email:

Har du en fråga som gäller detta blogginlägg? Eller har du någonting du vill att vi tar upp i ett nytt inlägg? Berätta gärna, vi älskar att just DU hör av dig!

Namn:

Mobil:

Email:

Meddelande eller fråga: