3 häftiga trix

Du har valt att ta emot denna korta onlinekurs där du tillsammans med din hund kommer att träna in tre häftiga trix! Vi älskar att du vill hitta på saker med din hund och vi hoppas att kunna ge dig inspiration och glädje i den träning ni tillsammans har framför er. 


Kursen är enkelt uppbyggd med text och bilder. Vill du fördjupa dig i någon annan kurs på hemsidan så är dessa istället uppbyggda av text, bilder, videos, pdf:er, e-böcker och mycket mer! Denna kurs är alltså en liten light-variant för att inspirera och peppa dig till att se det vackra och fantastiska i trixträningen!

Dessa 3 trix kommer du att lära dig i denna kurs:

 • Snurra

 • Skäms

 • Buga


Snurra

Att lära hunden en snurr är bra på väldigt många sätt. Det tränar hundens kroppskontroll, fysiska styrka och rörlighet samtidigt som det också krävs koncentration och mental förmåga att lyssna och följa kommandon. 


Övningen kan användas för att göra promenaderna roligare, för att få hunden att slappna av i svåra situationer, för att visa släkten på middagen eller kanske som uppvärmning innan ni ska göra något krävande. Endast fantasin sätter gränser- det här kan bli hur kul som helst! 


Det finns några saker att ha i tanken innan du startar:

 • Träna på båda håll, det är bra för både kroppen och knoppen!

 • Använd ett ord för höger varv, och ett annat ord för vänster varv

 • Ha fantasi! Hunden kan snurra runt träd, människor eller kanske en hundkompis!

När du börjar träna ska du inte säga något kommando alls, utan börja helt enkelt med att visa vägen med hjälp av en godbit som du håller i handen. Såhär går det till steg för steg:

 • Håll godbiten framför hundens nos. Låt den inte ta den, men det det är bra om den kan slicka eller nagga lite på den.

 • För godbiten långsamt åt det håll du vill att hunden ska snurra. Tänk på att göra det mycket långsamt så hunden hela tiden hinner med.

 • När hunden har gjort lite mer än halva snurren kan du klicka eller säga "rätt"! och ge hunden godbiten

Upprepa 5 gånger åt höger och fem gånger åt vänster, ta sedan paus. När du pausar är det bra att busa med hunden för att få igång intresset för samarbete. Här är din chans att visa vilken otroligt rolig person du är!


Tips! Lägg alltid fram 10 godbitar innan du börjar, då vet du att du inte gör för få eller för många repetitioner varje gång. När godbitarna är slut så är du helt enkelt klar!


Efter hand som hunden blir duktigare och duktigare så kan du öka farten på din handrörelse lite. Följer hunden inte med runt? Gör rörelsen lite långsammare igen och repetera några gånger till. Snart förstår hunden och du kan öka farten!

När hunden kan göra det snabbare så kan du börja använda mindre och mindre handrörelser. Till slut räcker det att du viftar lite med din hand för att hunden ska förstå. Nu är det dags att lägga på kommandot!


Du säger ditt kommando vid samma tillfälle då du tidigare har klickat eller sagt "rätt". Tänk på att säga rätt kommando till rätt håll. Om du tränar på att snurra åt höger så säger du alltså ditt ord, tex "höger" när hunden har passerat hälften av snurren. Tada!


När du repeterat detta många gånger så kan du prova att bara säga ditt kommando. Prova exempelvis att säga "höger" och se om hunden har förstått. Snurrade den inte? Prova då att visa med handen igen och belöna med en riktig fest när hunden gör rätt! Då kommer den lättare ihåg till nästa gång. 

Får du inte till det? Här kommer en liten lista på felsökning så att du enklare kommer på rätt spår igen! 

 • Timing - Kanske har du råkat klicka/säga "rätt" i fel tillfälle?

 • Liknar ditt kommando något annat du brukar säga? Det kan förvirra hunden.

 • Är godbitarna tillräckligt goda? Svårt arbete kräver god lön! 

 • Rör du handen för snabbt? Prova röra den långsammare!                            

 • Har hunden svårt att släppa din hand när du ska avancera? Prova kasta
  godbiten istället, gärna så att hunden automatiskt fortsätter snurra.

 • Är miljön för svår? Prova träna någonstans där ingenting kan störa hunden.

När hunden har lärt sig att snurra åt både höger och vänster så kan du börja använda dig av saker som den kan springa runt. Det kan vara träd, buskar, bänkar, konor, kompisar eller något annat som går att springa runt. Tänk på att underlaget ska vara halkfritt så att hunden inte skadar sig.


Att springa runt något blir nytt för hunden, därför behöver du kanske visa den i början. Visa med handen och säg kommandot precis som tidigare - alltså när hunden är förbi åtminstone hälften av svängen. Väldigt snart kommer hunden att koppla samman övningarna!


Vill du göra det extra tydligt för din hund så kan du ha ett kommando för höger när den snurrar som vanligt och ett annat kommando om den ska runda någonting åt höger. Vice versa åt vänster, så det blir alltså totalt 4 kommandon istället för 2. De flesta hundar förstår med bara ett kommando, medan vissa behöver tydligare struktur. Prova dig fram och se vad din hund behöver!


Tips! För att göra det extra roligt kan man ibland be hunden att snurra fler än ett varv. Det blir mer spännande om hunden för utföra övningen på olika sätt!


Varför ska man inte säga kommandot i början av träningen?

Du ska få ett exempel:


Du är på semester i Spanien. Du är inne i en butik när någon säger "pepino!" till dig. Du förstår inte så du tittar frågande på personen. Personen upprepar, "pepino! pepino!". Du blir lite stressad eftersom du fortfarande inte förstår. Personen kommer då fram till dig och pekar på en gurka samtidigt som hen säger ordet igen, "pepino!". Nu förstår du direkt att pepino betyder gurka. 


Nya saker som man inte förstår behöver man helt enkelt bli visad innan man kan förstå innebörden av. Ett vanligt fel som många hundägare gör är att man säger ett kommando flera gånger utan att hunden förstår. Vi kan ta sitt som exempel:


Du säger "sitt". 

Hunden sätter sig inte. 

Du säger "sitt" igen. 

Hunden sätter sig inte. Den börjar fundera på om sitt betyder att stå... För du säger ju det gång på gång när den står upp. Så måste det vara! Men undrar varför inget godis kommer? Hmmm....

Plötsligt är hunden på väg att sätta sig, och då passar du på att säga "sitt" när den nästan nuddar golvet. 

Hunden blir nu ännu mer förvirrad. Betydde inte sitt att stå alldeles nyss? Nu verkar det vara någon form av knäböj? Inte betyder det att sitta med rumpan på golvet i alla fall, för ordet kommer alltid innan jag sitter.


Här ser vi hur viktigt det är med timing. Tänk efter innan du säger ditt ord, är det verkligen vad du menar i precis rätt tillfälle? Får du rätt på timingen så kommer du att bli en lysande tränare för din hund!  


Tack för att du vill vara med och trixträna med oss! Vi vet att många av er får blodad tand, och för dig som vill fortsätta i en bred och rolig kurs där vi badar i trix så har vi vår mest populära kurs "Häftiga Trix" som du kan säkra din plats på nedan. Hoppas vi "ses" online! 

Sale Off
Fantastiska Trix
Lycka till med träningen, många kramar från oss på Pawfect puptraining ❤️