3 häftiga trix

Du har valt att ta emot denna korta onlinekurs där du tillsammans med din hund kommer att träna in tre häftiga trix! Vi älskar att du vill hitta på saker med din hund och vi hoppas att kunna ge dig inspiration och glädje i den träning ni tillsammans har framför er. 


Kursen är enkelt uppbyggd med text och bilder. Vill du fördjupa dig i någon annan kurs på hemsidan så är dessa istället uppbyggda av text, bilder, videos, pdf:er, e-böcker och mycket mer! Denna kurs är alltså en liten light-variant för att inspirera och peppa dig till att se det vackra och fantastiska i trixträningen!

Dessa 3 trix kommer du att lära dig i denna kurs:

 • Snurra

 • Skäms

 • BugaSKÄMS

Att "skämmas" är en rolig övning som kräver kroppskontroll och kan vara lite trixigt för hunden att få till i början. Var inte orolig, alla kan lära sig det, du behöver bara ha lite tålamod. 


Här är några saker du kan tänka på innan du startar: 

 • Välj en tejp som inte är farlig för hunden, och som inte fastnar för mycket i pälsen

 • Välj riktigt gott godis!

 • Tänk på att ha lugn och ro runtomkring er så att hunden kan koncentrera sig

Det är endast några få enkla steg, men kom ihåg att det kräver många repetitioner! 

 • Ta fram en liten tejpbit och sätt på hundens nos. Välj en tejp som inte fastnar för mycket,
  det ska inte göra ont att ta bort den.

 • Per automatik kommer hunden att försöka ta bort tejpbiten med tassen. Då klickar du eller säger "rätt",
  och ger hunden en godbit.

 • Vänta tills hunden försöker ta bort den igen och upprepa fåregående steg. Säg ingenting, utan vänta bara
  tills hunden tar tassen mot nosen igen. 

I denna övning är timingen A och O. Det är viktigt att du klickar/säger "rätt" precis vid rätt tillfälle. Det ska vara när hunden har tassen på sin nos, inte när den är på väg dit, eller när den har lyft tassen från nosen. Tassen ska vara på nosen, vilket oftast sker under en liten del av en sekund i början. Det gäller att vara snabb och tajma väl!


Repetera övningen 10 gånger, och ta sedan paus. Lägg fram 10 godbitar innan du börjar, då vet du att det blir rätt antal repetitioner utan att behöva räkna!  

Går det inte riktigt som du har tänkt och planerat? Här är en liten felsökningslista som kanske kan hjälpa dig tillbaka på rätt väg:

 • Struntar hunden helt i tejpbiten? Prova att vicka lite på den med ditt finger. Då kittlas det
  lite och hunden kommer att ta tassen mot nosen.

 • Viftar hunden med tassen, men tar inte på sin nos? Förmodligen har du råkat klicka/säga "rätt"
  med lite fel timing och hunden har missförstått. Pilla lite på tejpbiten med fingret och belöna
  med en riktig fest när hunden tar tassen till nosen!

 • Tycker hunden att tejpbiten är obehaglig? Prova sätt den längre upp på huvudet, 
  vissa hundar är mer okej med det i jämförelse med nosen.

 • Vill hunden gå iväg och göra annat istället för att koncentrera sig? Då är godbitarna för tråkiga.
  Hårt arbete kräver alltid hög lön! 

 • Är miljön för svår? Om hunden lätt tappar koncentrationen trots att den försöker så kan det 
  vara bra att förflytta sig till något ställe där inget annat stör hunden.

 • Liknar ditt kommando något annat? Det kan förvirra och det är då bra om du byter ut ditt ord.

Tips! Tänk på att övningen är svår i sig, så det går bra om hunden får välja position själv i början. Många hundar har enklare att få till det när de ligger ner, men låt hunden själv få välja i början. Kanske föredrar just din hund att sitta? 


När hunden direkt förstår att den ska sätta tassen på nosen när tejpbiten åker på kan du göra några repetitioner för att repetera. Sedan tar du av tejpbiten under samma träningspass och ser om hunden fortsätter att sätta tassen på nosen. Fungerade det? Perfekt- hunden har förstått! Fungerade det inte? Prova att kittla lite på nosen som en påminnelse. Fungerar inte det heller så får du ta tillbaka tejpbiten och fortsätta några träningspass till med den! 


Glöm inte att det tar många repetitioner utspritt över flera dagar innan hunden har lärt sig övningen. Det är lätt att vara ivrig i början, men ge det några dagar så är ni snart i mål! 

När hunden har förstått och kan göra övningen även när du tar bort tejpen så är det hög tid att lägga på ett kommando. Öva precis som tidigare, men nu säger du ditt valda ord, tex "skäms" när hunden har tassen på nosen. Upprepa många gånger (men inte mer än 10 gånger per träningspass!), och prova sedan att säga ditt ord för att se om hunden då utför övningen. 


Varför ska man inte säga kommandot i början av träningen?

Du ska få ett exempel:


Du är på semester i Spanien. Du är inne i en butik när någon säger "pepino!" till dig. Du förstår inte så du tittar frågande på personen. Personen upprepar, "pepino! pepino!". Du blir lite stressad eftersom du fortfarande inte förstår. Personen kommer då fram till dig och pekar på en gurka samtidigt som hen säger ordet igen, "pepino!". Nu förstår du direkt att pepino betyder gurka. 


Nya saker som man inte förstår behöver man helt enkelt bli visad innan man kan förstå innebörden av. Ett vanligt fel som många hundägare gör är att man säger ett kommando flera gånger utan att hunden förstår. Vi kan ta sitt som exempel:


Du säger "sitt". 

Hunden sätter sig inte. 

Du säger "sitt" igen. 

Hunden sätter sig inte. Den börjar fundera på om sitt betyder att stå... För du säger ju det gång på gång när den står upp. Så måste det vara! Men undrar varför inget godis kommer? Hmmm....

Plötsligt är hunden på väg att sätta sig, och då passar du på att säga "sitt" när den nästan nuddar golvet. 

Hunden blir nu ännu mer förvirrad. Betydde inte sitt att stå alldeles nyss? Nu verkar det vara någon form av knäböj? Inte betyder det att sitta med rumpan på golvet i alla fall, för ordet kommer alltid innan jag sitter.


Här ser vi hur viktigt det är med timing. Tänk efter innan du säger ditt ord, är det verkligen vad du menar i precis rätt tillfälle? Får du rätt på timingen så kommer du att bli en lysande tränare för din hund!  


Tack för att du vill vara med och trixträna med oss! Vi vet att många av er får blodad tand, och för dig som vill fortsätta i en bred och rolig kurs där vi badar i trix så har vi vår mest populära kurs "Häftiga Trix" som du kan säkra din plats på nedan. Hoppas vi "ses" online! 

Sale Off
Fantastiska Trix
Lycka till med träningen, många kramar från oss på Pawfect puptraining ❤️