3 häftiga trix

Du har valt att ta emot denna korta onlinekurs där du tillsammans med din hund kommer att träna in tre häftiga trix! Vi älskar att du vill hitta på saker med din hund och vi hoppas att kunna ge dig inspiration och glädje i den träning ni tillsammans har framför er. 


Kursen är enkelt uppbyggd med text och bilder. Vill du fördjupa dig i någon annan kurs på hemsidan så är dessa istället uppbyggda av text, bilder, videos, pdf:er, e-böcker och mycket mer! Denna kurs är alltså en liten light-variant för att inspirera och peppa dig till att se det vackra och fantastiska i trixträningen!

Dessa 3 trix kommer du att lära dig i denna kurs:

 • Snurra

 • Skäms

 • Buga


BUGA

Att buga är inte bara ett roligt partytrick, det är faktiskt också bra för kroppen! Eftersom denna övning är en mer stillsam variant så kräver det även att hunden blir bra på koncentration och passivitet. 


Här är några saker du kan tänka på innan du börjar:

 • Träna på ett bekvämt underlag. Vissa hundar är känsligare än andra,
  men ett kallt golv eller blött gräs kan göra att hunden inte vill nudda marken

 • Det är en fysiskt jobbig övning, gör inte för många repetitioner!

 • Hunden behöver känna sig trygg, träna därför i en miljö som den är van vid

Man kan lära hunden att buga på flera sätt, här är den vanligaste:

 • Håll godbiten precis framför hundens nos. För den långsamt nedåt mot marken/golvet. Säg inget kommando.

 • Klicka/säg "rätt" när hunden för bröstet mot marken/golvet. Här gäller det att vara snabb så hunden inte hinner lägga sig ner!
  I början behöver hunden inte komma hela vägen ner till golvet, utan alla försök på rätt håll belönas. 

 • Ta upp handen igen och ge hunden godbiten på vägen tillbaka till stående position. Det hjälper hunden att inte lägga sig ner!

Detta måste upprepas många, många gånger. Tänk på att inte göra för många gånger i rad. 10 repetitioner är lagom, annars kan det istället bli jobbigt och fysiskt svårt för hunden att klara övningen. Vi vill göra övningen enkel så att hunden älskar den! 


Genom att hela tiden göra det så enkelt som möjligt så lär sig hunden snabbast.  


Tips! Ha som mål att hunden aldrig ska hinna lägga sig ned eftersom det kan skapa förvirring och frustration. 

Får ni inte till det riktigt? Då är det dags att felsöka! 

 • Om hunden väldigt gärna vill lägga sig kan du testa att lägga din arm under hunden.
  Den ska inte hålla upp hunden, utan den ska bara finnas undertill som en påminnelse
  om hunden försöker lägga sig. Vissa hundar tycker inte om att man håller sin arm där, så prova och se vad din hund gillar. 

 • Lägg fram 10 godbitar innan du börjar. Då vet du att det blir 10 repetitioner, varken mer eller mindre! 

 • Får hunden godbiten vid rätt tillfälle? Genom att låta hunden nagga på godbiten och äta den på vägen upp från positionen
  så förhindrar du att den lägger sig ner. 

 • Klickar/säger "rätt" du vid rätt tillfälle? Ditt klick är det som berättar för hunden vad som är rätt beteende. Tänk dig att du är
  en kamera. När hunden gör rätt så vill du fota tillfället. Då klickar du/säger "rätt"! Därefter ges godbiten på vägen upp till
  stående position.  

 • Hur är miljön? Kanske är det för stökigt för att hunden ska kunna koncentrera sig? Se till att ni har lugn och ro! 

 • Är underlaget dåligt? Kanske är det för kallt, hårt eller blött? Ta reda på vad din hund gillar och hjälp den i början. 

Efter hand som hunden förstår övningen bättre så kan du hålla kvar din hand med godbiten på marken lite längre innan du för den uppåt igen. Hunden måste då stå i positionen längre och längre tid. När du avancerar så håller du inne på ditt klick/"bra" någon sekund. Så småningom förstår hunden att den måste stanna i position lite längre innan den får sitt klick och kan ta emot belöningen. 

När hunden kan stå en längre stund (några sekunder) i buga-positionen kan du lägga på ditt kommando. Säg nu ordet i samma tillfälle som du tidigare klickat/sagt "bra". Repetera många gånger, men max 10 repetitioner per träningspass! 


När du tror att hunden har förstått så kan du prova mitt i ett träningspass att bara säga ditt kommando. Bugade hunden? Perfekt, då är det riktig fest! Bugade den inte? Då får du hjälpa den på samma sätt som tidigare och öva några gånger till. 

Tänk på att göra det svårare ibland och enklare ibland. Har hunden fått stå några sekunder de senaste 3 repetitionerna? Gör då en snabb repetition som omväxling! Det är väldigt stärkande att variera svårighetsgraden och det tar er i mål snabbare. 


Tips! Hundar sträcker sig normalt flera gånger om dagen. Oftast kommer det på morgonen, när du kommer hem och hunden varit ensam eller när hunden vilat. Ha alltid lite godbitar redo och passa på att få in repetitioner när hunden "råkar" göra beteendet. Då kommer ni väldigt snart att vara i mål! 


Varför ska man inte säga kommandot i början av träningen?

Du ska få ett exempel:


Du är på semester i Spanien. Du är inne i en butik när någon säger "pepino!" till dig. Du förstår inte så du tittar frågande på personen. Personen upprepar, "pepino! pepino!". Du blir lite stressad eftersom du fortfarande inte förstår. Personen kommer då fram till dig och pekar på en gurka samtidigt som hen säger ordet igen, "pepino!". Nu förstår du direkt att pepino betyder gurka. 


Nya saker som man inte förstår behöver man helt enkelt bli visad innan man kan förstå innebörden av. Ett vanligt fel som många hundägare gör är att man säger ett kommando flera gånger utan att hunden förstår. Vi kan ta sitt som exempel:


Du säger "sitt". 

Hunden sätter sig inte. 

Du säger "sitt" igen. 

Hunden sätter sig inte. Den börjar fundera på om sitt betyder att stå... För du säger ju det gång på gång när den står upp. Så måste det vara! Men undrar varför inget godis kommer? Hmmm....

Plötsligt är hunden på väg att sätta sig, och då passar du på att säga "sitt" när den nästan nuddar golvet. 

Hunden blir nu ännu mer förvirrad. Betydde inte sitt att stå alldeles nyss? Nu verkar det vara någon form av knäböj? Inte betyder det att sitta med rumpan på golvet i alla fall, för ordet kommer alltid innan jag sitter.


Här ser vi hur viktigt det är med timing. Tänk efter innan du säger ditt ord, är det verkligen vad du menar i precis rätt tillfälle? Får du rätt på timingen så kommer du att bli en lysande tränare för din hund!  


Tack för att du vill vara med och trixträna med oss! Vi vet att många av er får blodad tand, och för dig som vill fortsätta i en bred och rolig kurs där vi badar i trix så har vi vår mest populära kurs "Häftiga Trix" som du kan säkra din plats på nedan. Hoppas vi "ses" online! 

Sale Off
Fantastiska Trix
Lycka till med träningen, många kramar från oss på Pawfect puptraining ❤️