3 häftiga trix

Du har valt att ta emot denna korta onlinekurs där du tillsammans med din hund kommer att träna in tre häftiga trix! Vi älskar att du vill hitta på saker med din hund och vi hoppas att kunna ge dig inspiration och glädje i den träning ni tillsammans har framför er. 


Kursen är enkelt uppbyggd med text och bilder. Vill du fördjupa dig i någon annan kurs på hemsidan så är dessa istället uppbyggda av text, bilder, videos, pdf:er, e-böcker och mycket mer! Denna kurs är alltså en liten light-variant för att inspirera och peppa dig till att se det vackra och fantastiska i trixträningen!

Dessa 3 trix kommer du att lära dig i denna kurs:

  • Snurra

  • Skäms

  • Buga


Snurra

Att lära hunden en snurr är bra på väldigt många sätt. Det tränar hundens kroppskontroll, fysiska styrka och rörlighet samtidigt som det också krävs koncentration och mental förmåga att lyssna och följa kommandon. 


Övningen kan användas för att göra promenaderna roligare, för att få hunden att slappna av i svåra situationer, för att visa släkten på middagen eller kanske som uppvärmning innan ni ska göra något krävande. Endast fantasin sätter gränser- det här kan bli hur kul som helst! 


Det finns några saker att ha i tanken innan du startar:

  • Träna på båda håll, det är bra för både kroppen och knoppen!

  • Använd ett ord för höger varv, och ett annat ord för vänster varv

  • Ha fantasi! Hunden kan snurra runt träd, människor eller kanske en hundkompis!

När du börjar träna ska du inte säga något kommando alls, utan börja helt enkelt med att visa vägen med hjälp av en godbit som du håller i handen. Såhär går det till steg för steg:

  • Håll godbiten framför hundens nos. Låt den inte ta den, men det det är bra om den kan slicka eller nagga lite på den.

  • För godbiten långsamt åt det håll du vill att hunden ska snurra. Tänk på att göra det mycket långsamt så hunden hela tiden hinner med.

  • När hunden har gjort lite mer än halva snurren kan du klicka eller säga "rätt"! och ge hunden godbiten

Upprepa 5 gånger åt höger och fem gånger åt vänster, ta sedan paus. När du pausar är det bra att busa med hunden för att få igång intresset för samarbete. Här är din chans att visa vilken otroligt rolig person du är!


Tips! Lägg alltid fram 10 godbitar innan du börjar, då vet du att du inte gör för få eller för många repetitioner varje gång. När godbitarna är slut så är du helt enkelt klar!


Efter hand som hunden blir duktigare och duktigare så kan du öka farten på din handrörelse lite. Följer hunden inte med runt? Gör rörelsen lite långsammare igen och repetera några gånger till. Snart förstår hunden och du kan öka farten!

När hunden kan göra det snabbare så kan du börja använda mindre och mindre handrörelser. Till slut räcker det att du viftar lite med din hand för att hunden ska förstå. Nu är det dags att lägga på kommandot!


Du säger ditt kommando vid samma tillfälle då du tidigare har klickat eller sagt "rätt". Tänk på att säga rätt kommando till rätt håll. Om du tränar på att snurra åt höger så säger du alltså ditt ord, tex "höger" när hunden har passerat hälften av snurren. Tada!


När du repeterat detta många gånger så kan du prova att bara säga ditt kommando. Prova exempelvis att säga "höger" och se om hunden har förstått. Snurrade den inte? Prova då att visa med handen igen och belöna med en riktig fest när hunden gör rätt! Då kommer den lättare ihåg till nästa gång. 

Får du inte till det? Här kommer en liten lista på felsökning så att du enklare kommer på rätt spår igen! 

  • Timing - Kanske har du råkat klicka/säga "rätt" i fel tillfälle?

  • Liknar ditt kommando något annat du brukar säga? Det kan förvirra hunden.

  • Är godbitarna tillräckligt goda? Svårt arbete kräver god lön! 

  • Rör du handen för snabbt? Prova röra den långsammare!                            

  • Har hunden svårt att släppa din hand när du ska avancera? Prova kasta
    godbiten istället, gärna så att hunden automatiskt fortsätter snurra.

  • Är miljön för svår? Prova träna någonstans där ingenting kan störa hunden.

När hunden har lärt sig att snurra åt både höger och vänster så kan du börja använda dig av saker som den kan springa runt. Det kan vara träd, buskar, bänkar, konor, kompisar eller något annat som går att springa runt. Tänk på att underlaget ska vara halkfritt så att hunden inte skadar sig.


Att springa runt något blir nytt för hunden, därför behöver du kanske visa den i början. Visa med handen och säg kommandot precis som tidigare - alltså när hunden är förbi åtminstone hälften av svängen. Väldigt snart kommer hunden att koppla samman övningarna!


Vill du göra det extra tydligt för din hund så kan du ha ett kommando för höger när den snurrar som vanligt och ett annat kommando om den ska runda någonting åt höger. Vice versa åt vänster, så det blir alltså totalt 4 kommandon istället för 2. De flesta hundar förstår med bara ett kommando, medan vissa behöver tydligare struktur. Prova dig fram och se vad din hund behöver!


Tips! För att göra det extra roligt kan man ibland be hunden att snurra fler än ett varv. Det blir mer spännande om hunden för utföra övningen på olika sätt!


SKÄMS

Att "skämmas" är en rolig övning som kräver kroppskontroll och kan vara lite trixigt för hunden att få till i början. Var inte orolig, alla kan lära sig det, du behöver bara ha lite tålamod. 


Här är några saker du kan tänka på innan du startar: 

  • Välj en tejp som inte är farlig för hunden, och som inte fastnar för mycket i pälsen

  • Välj riktigt gott godis!

  • Tänk på att ha lugn och ro runtomkring er så att hunden kan koncentrera sig

Det är endast några få enkla steg, men kom ihåg att det kräver många repetitioner! 

  • Ta fram en liten tejpbit och sätt på hundens nos. Välj en tejp som inte fastnar för mycket,
    det ska inte göra ont att ta bort den.

  • Per automatik kommer hunden att försöka ta bort tejpbiten med tassen. Då klickar du eller säger "rätt",
    och ger hunden en godbit.

  • Vänta tills hunden försöker ta bort den igen och upprepa fåregående steg. Säg ingenting, utan vänta bara
    tills hunden tar tassen mot nosen igen. 

I denna övning är timingen A och O. Det är viktigt att du klickar/säger "rätt" precis vid rätt tillfälle. Det ska vara när hunden har tassen på sin nos, inte när den är på väg dit, eller när den har lyft tassen från nosen. Tassen ska vara på nosen, vilket oftast sker under en liten del av en sekund i början. Det gäller att vara snabb och tajma väl!


Repetera övningen 10 gånger, och ta sedan paus. Lägg fram 10 godbitar innan du börjar, då vet du att det blir rätt antal repetitioner utan att behöva räkna!  

Går det inte riktigt som du har tänkt och planerat? Här är en liten felsökningslista som kanske kan hjälpa dig tillbaka på rätt väg:

  • Struntar hunden helt i tejpbiten? Prova att vicka lite på den med ditt finger. Då kittlas det
    lite och hunden kommer att ta tassen mot nosen.

  • Viftar hunden med tassen, men tar inte på sin nos? Förmodligen har du råkat klicka/säga "rätt"
    med lite fel timing och hunden har missförstått. Pilla lite på tejpbiten med fingret och belöna
    med en riktig fest när hunden tar tassen till nosen!

  • Tycker hunden att tejpbiten är obehaglig? Prova sätt den längre upp på huvudet, 
    vissa hundar är mer okej med det i jämförelse med nosen.

  • Vill hunden gå iväg och göra annat istället för att koncentrera sig? Då är godbitarna för tråkiga.
    Hårt arbete kräver alltid hög lön! 

  • Är miljön för svår? Om hunden lätt tappar koncentrationen trots att den försöker så kan det 
    vara bra att förflytta sig till något ställe där inget annat stör hunden.

  • Liknar ditt kommando något annat? Det kan förvirra och det är då bra om du byter ut ditt ord.

Tips! Tänk på att övningen är svår i sig, så det går bra om hunden får välja position själv i början. Många hundar har enklare att få till det när de ligger ner, men låt hunden själv få välja i början. Kanske föredrar just din hund att sitta? 


När hunden direkt förstår att den ska sätta tassen på nosen när tejpbiten åker på kan du göra några repetitioner för att repetera. Sedan tar du av tejpbiten under samma träningspass och ser om hunden fortsätter att sätta tassen på nosen. Fungerade det? Perfekt- hunden har förstått! Fungerade det inte? Prova att kittla lite på nosen som en påminnelse. Fungerar inte det heller så får du ta tillbaka tejpbiten och fortsätta några träningspass till med den! 


Glöm inte att det tar många repetitioner utspritt över flera dagar innan hunden har lärt sig övningen. Det är lätt att vara ivrig i början, men ge det några dagar så är ni snart i mål! 

När hunden har förstått och kan göra övningen även när du tar bort tejpen så är det hög tid att lägga på ett kommando. Öva precis som tidigare, men nu säger du ditt valda ord, tex "skäms" när hunden har tassen på nosen. Upprepa många gånger (men inte mer än 10 gånger per träningspass!), och prova sedan att säga ditt ord för att se om hunden då utför övningen. 


BUGA

Att buga är inte bara ett roligt partytrick, det är faktiskt också bra för kroppen! Eftersom denna övning är en mer stillsam variant så kräver det även att hunden blir bra på koncentration och passivitet. 


Här är några saker du kan tänka på innan du börjar:

  • Träna på ett bekvämt underlag. Vissa hundar är känsligare än andra,
    men ett kallt golv eller blött gräs kan göra att hunden inte vill nudda marken

  • Det är en fysiskt jobbig övning, gör inte för många repetitioner!

  • Hunden behöver känna sig trygg, träna därför i en miljö som den är van vid

Man kan lära hunden att buga på flera sätt, här är den vanligaste:

  • Håll godbiten precis framför hundens nos. För den långsamt nedåt mot marken/golvet. Säg inget kommando.

  • Klicka/säg "rätt" när hunden för bröstet mot marken/golvet. Här gäller det att vara snabb så hunden inte hinner lägga sig ner!
    I början behöver hunden inte komma hela vägen ner till golvet, utan alla försök på rätt håll belönas. 

  • Ta upp handen igen och ge hunden godbiten på vägen tillbaka till stående position. Det hjälper hunden att inte lägga sig ner!

Detta måste upprepas många, många gånger. Tänk på att inte göra för många gånger i rad. 10 repetitioner är lagom, annars kan det istället bli jobbigt och fysiskt svårt för hunden att klara övningen. Vi vill göra övningen enkel så att hunden älskar den! 


Genom att hela tiden göra det så enkelt som möjligt så lär sig hunden snabbast.  


Tips! Ha som mål att hunden aldrig ska hinna lägga sig ned eftersom det kan skapa förvirring och frustration. 

Får ni inte till det riktigt? Då är det dags att felsöka! 

  • Om hunden väldigt gärna vill lägga sig kan du testa att lägga din arm under hunden.
    Den ska inte hålla upp hunden, utan den ska bara finnas undertill som en påminnelse
    om hunden försöker lägga sig. Vissa hundar tycker inte om att man håller sin arm där, så prova och se vad din hund gillar. 

  • Lägg fram 10 godbitar innan du börjar. Då vet du att det blir 10 repetitioner, varken mer eller mindre! 

  • Får hunden godbiten vid rätt tillfälle? Genom att låta hunden nagga på godbiten och äta den på vägen upp från positionen
    så förhindrar du att den lägger sig ner. 

  • Klickar/säger "rätt" du vid rätt tillfälle? Ditt klick är det som berättar för hunden vad som är rätt beteende. Tänk dig att du är
    en kamera. När hunden gör rätt så vill du fota tillfället. Då klickar du/säger "rätt"! Därefter ges godbiten på vägen upp till
    stående position.  

  • Hur är miljön? Kanske är det för stökigt för att hunden ska kunna koncentrera sig? Se till att ni har lugn och ro! 

  • Är underlaget dåligt? Kanske är det för kallt, hårt eller blött? Ta reda på vad din hund gillar och hjälp den i början. 

Efter hand som hunden förstår övningen bättre så kan du hålla kvar din hand med godbiten på marken lite längre innan du för den uppåt igen. Hunden måste då stå i positionen längre och längre tid. När du avancerar så håller du inne på ditt klick/"bra" någon sekund. Så småningom förstår hunden att den måste stanna i position lite längre innan den får sitt klick och kan ta emot belöningen. 

När hunden kan stå en längre stund (några sekunder) i buga-positionen kan du lägga på ditt kommando. Säg nu ordet i samma tillfälle som du tidigare klickat/sagt "bra". Repetera många gånger, men max 10 repetitioner per träningspass! 


När du tror att hunden har förstått så kan du prova mitt i ett träningspass att bara säga ditt kommando. Bugade hunden? Perfekt, då är det riktig fest! Bugade den inte? Då får du hjälpa den på samma sätt som tidigare och öva några gånger till. 

Tänk på att göra det svårare ibland och enklare ibland. Har hunden fått stå några sekunder de senaste 3 repetitionerna? Gör då en snabb repetition som omväxling! Det är väldigt stärkande att variera svårighetsgraden och det tar er i mål snabbare. 


Tips! Hundar sträcker sig normalt flera gånger om dagen. Oftast kommer det på morgonen, när du kommer hem och hunden varit ensam eller när hunden vilat. Ha alltid lite godbitar redo och passa på att få in repetitioner när hunden "råkar" göra beteendet. Då kommer ni väldigt snart att vara i mål! 


Varför ska man inte säga kommandot i början av träningen?

Du ska få ett exempel:


Du är på semester i Spanien. Du är inne i en butik när någon säger "pepino!" till dig. Du förstår inte så du tittar frågande på personen. Personen upprepar, "pepino! pepino!". Du blir lite stressad eftersom du fortfarande inte förstår. Personen kommer då fram till dig och pekar på en gurka samtidigt som hen säger ordet igen, "pepino!". Nu förstår du direkt att pepino betyder gurka. 


Nya saker som man inte förstår behöver man helt enkelt bli visad innan man kan förstå innebörden av. Ett vanligt fel som många hundägare gör är att man säger ett kommando flera gånger utan att hunden förstår. Vi kan ta sitt som exempel:


Du säger "sitt". 

Hunden sätter sig inte. 

Du säger "sitt" igen. 

Hunden sätter sig inte. Den börjar fundera på om sitt betyder att stå... För du säger ju det gång på gång när den står upp. Så måste det vara! Men undrar varför inget godis kommer? Hmmm....

Plötsligt är hunden på väg att sätta sig, och då passar du på att säga "sitt" när den nästan nuddar golvet. 

Hunden blir nu ännu mer förvirrad. Betydde inte sitt att stå alldeles nyss? Nu verkar det vara någon form av knäböj? Inte betyder det att sitta med rumpan på golvet i alla fall, för ordet kommer alltid innan jag sitter.


Här ser vi hur viktigt det är med timing. Tänk efter innan du säger ditt ord, är det verkligen vad du menar i precis rätt tillfälle? Får du rätt på timingen så kommer du att bli en lysande tränare för din hund!  


Tack för att du vill vara med och trixträna med oss! Vi vet att många av er får blodad tand, och för dig som vill fortsätta i en bred och rolig kurs där vi badar i trix så har vi vår mest populära kurs "Häftiga Trix" som du kan säkra din plats på nedan. Hoppas vi "ses" online! 

Sale Off
Fantastiska Trix
Lycka till med träningen, många kramar från oss på Pawfect puptraining ❤️