KONSTEN ATT

GÅ I KOPPEL

Välkommen till Pawfect Puptraining och grattis till ett bra val! 


Oavsett vilka utmaningar du har med din hund så har du tagit ett stort kliv framåt genom att anmäla dig till denna onlinekurs!


Detta är första delen i denna 5-dagars kurs, och vi kommer idag att prata om problematik kring koppelgående. Varje dag kommer vi att gå igenom ett vanligt problem, så i slutet av kursen hoppas jag att just DU har fått inspiration och hjälp med det just du behöver!

Du är inte ensam! 

Väldigt många hundägare upplever problem med koppelgåendet och även om orsaken kan vara olika beroende erfarenheter eller ålder så har alla en sak gemensamt- det kan driva en till vansinne. 


Det är vanligt att man tar kortare eller färre promenader och man drar sig för att rasta hunden eller ta med den på utflykter för att man helt enkelt inte orkar. Känner du igen dig? Du är absolut inte ensam! 


Det är helt naturligt att känna så, för ingen människa tycker det är skönt att få ryck i armen eller snurra kopplet fem varv runt handen. Ingen hund heller för den delen. Det sänker det allmänna måendet hos er båda.

Varför drar hunden?

Det finns många anledningar till att en hund drar i kopplet. Nedan listas några: 

  • Hunden har inte lärt sig att gå korrekt i koppel

  • Hundens utrustning passar inte eller triggar hunden

  • Hunden har inte lärt sig kontrollera sin impuls

  • Hunden är stressad av någon anledning

Det finns alltså en mängd orsaker till att din hund drar i koppel. Kanske vet du direkt anledningen, eller så behöver du hjälp att identifiera orsaken. 


Varför måste vi veta orsaken då? Jo, för annars kan du träna dag ut och dag in, lägga otaliga tusenlappar och timmar på träning som kanske ändå inte kommer att hjälpa. Ibland finns underliggande orsaker som först måste avhjälpas innan du kan träna det du vill- att gå i koppel. Det blir lätt en ond spiral som varken du eller din hund mår bra av om du inte går till botten från början. 


Tänk såhär: Det läcker in vatten hemma hos dig. Det droppar från taket i vardagsrummet. Du sätter dit en hink som fångar upp vattnet. Sedan försöker du stoppa läckan genom att tejpa i taket. Till slut lossnar tejpen och det fortsätter att regna in. Du sätter på ny tejp, som lossnar igen. Och igen.... Hade du istället gått till botten med problemet- som i detta fallet skulle vara att byta den där tegelpannanpå taket som är trasig och läcker in vatten så hade problemet försvunnit mycket snabbare och enklare! Likadant är det med våra hundar- du kommer snabbare i mål om du tar tag i grundproblematiken direkt!

Kan du inte själv identifiera problemet så är det bästa att gå till en duktig instruktör eller beteendevetare på din ort. Du kan också ta hjälp online, men då krävs det mer engagemang från dig som hundägare eftersom du kommer att behöva skicka in videos för att kunna få rätt hjälp. 


Du kommer nu att kunna läsa om de 4 exempel i listan ovan. Vill du lära dig mer eller få direkt hjälp av en instruktör rekommenderar vi alltså att gå en kurs i koppelträning!

1. Hunden har inte lärt 

sig att gå korrekt i koppel

Detta är en vanlig anledning. När man får hem sin valp så är man mycket duktig på att träna saker som sitt, inkallning eller rumsrenhet. Men man glömmer bort att det faktiskt kräver en del kunskap för att förstå vad det där kopplet betyder. Har du köpt en vuxen hund så kanske den heller aldrig lärt sig reglerna kring övningen som liten. 


Om detta är anledningen så är det bra för din del- då är det bara att träna! Det finns inga andra hinder på vägen som sätter käppar i hjulet, det är "bara" att träna! 


Med det sagt så är det inte enkelt att lära sin hund att gå i koppel. Verkligen inte. Det kräver flera olika övningar som tillsammans arbetar för att öka hundens förståelse. Den måste lära sig vad det faktiskt betyder när kopplet blir sträckt- alltså att hunden ska följa åt det håll som kopplets drag finns. Detta gör både att hunden inte drar när kopplet blir sträckt, men också att den följer dig om du byter riktning. Det är en viktig och bekväm förståelse att ge hunden. Såhär enkelt kan du börja lära hunden att följa med i kopplets dragriktning: 

Hunden behöver också veta vad reglerna är. Hur långt ut får den gå i kopplet? Vilka kommandon betyder att gå bredvid dig, och när får den nosa fritt? Du måste bestämma dig för just dina regler och sedan lära hunden dessa. 


Det är också bra att ha olika verktyg för olika miljöer. På den tråkiga korta promenaden som hunen går varje kväll utan att möta någon innan läggdags är det enkelt att inte dra i koppel, men på kalaset där hela släkten befinner sig är det mycket svårare. Det finns kanske fler hundar, barnen springer runt och miljön är allmänt glad och härlig. I dessa situationer kan hunden ha stor nytta av olika övningar och skills som den kan använda för att fortsatt kunna gå korrekt i koppel och på så sätt slippa hamna i konflikt med dig. 


Tänk också på att allt hunden tränar på blir den bra på. Drog den i kopplet på promenaden idag? Då tränade den på det. Det man tränar på blir man riktigt bra på! 

2. Hundens utrustning passar inte eller triggar hunden

Många hundar triggas av sin utrustning, vilket innebär att de drar mer och mer när de väl har börjat dra. Det kan därför vara en god idé att testa lite olika varianter för att se om det kan hjälpa dig på vägen. 


Du kan använda halsband eller sele, men det finns många varianter av de båda. 

Halsband

Det finns egentligen tre sorters halsband att tala om. Det är helstryp, halvstryp och vanliga fasta halsband. Varje sort av dessa tre kan se olika ut och vara av olika material. Det finns några enkla grundregler att känna till:

  • Ha alltid ett bredare halsband (Smala kan skada hunden när den drar, dessutom triggar det många hundar att dra ännu mer)

  • Använd aldrig helstryp. Aldrig någonsin. (Det kan skada hunden och framför allt orsakar den kraftigt obehag)

  • Halvstryp är bra ur säkerhetssynpunkt. Det är inte obehagligt, och kan vara räddningen om hunden försöker komma loss

Många hundar fungerar utmärkt med att gå i koppel med halsband, men tänk alltså på vilken variant du använder. Du kan också alltid testa att byta material eller bredd för att se om det ger någon effekt!

Sele

Även kring selar finns det många varianter, och tyvärr finns det inte en enda sort som passar alla. Alla hundar är individer med olika kroppar, därför är det viktigt att du väljer en sele som passar bra till just din hund. Det är inte enkelt att hitta rätt, så det bästa sättet är att gå till din lokala djurbutik och prova det som finns där. Ta gärna hjäpl av personalen för att få deras åsikter om passformen.


När du väljer utrustning är det viktigt att hunden kan röra sig fritt och att det inte skaver. Ett tips som hjälper många när man lär hunden att gå i koppel är att använda olika utrustning. Gråa dagar när du inte hinner, orkar eller vill träna kan du exempelvis ta på hunden sele. Den kommer snabbt lära sig att det går bra att dra med den på utan att det blir konflikt. Alla stunder då du är i god form och vill träna kan du istället använda halsband. Det gör det enklare för dig att välja när du vill träna samtidigt som det blir tydligare för hunden vad som förväntas av den. 

3. Hunden har inte lärt sig kontrollera sin impuls

Unga hundar eller hundar som har lätt till stress har svårt att kontrollera sina impulser. I samma sekund som de ser ett intressant grässtrå så vill de fram DIREKT. Oftast kommer de också fram förr eller senare. Kanske drar du i kopplet, hunden kommer tillbaka en snabbis, kanske för att få en godbit. Den får sitta, men sedan blir den ÄNTLIGEN framsläppt till det där grässtråt. Vad lärde sig hunden? Att det lönar att dra, för den kom ju fram. Visst, du skulle kladda lite med en inkallning och sitt, men sedan gick det ju bra! Kanske kommer man fram snabbare nästa gång om man drar lite hårdare eller är snabbare...? Hunden kommer förmodligen att prova just det.


En hund kan vara väldigt duktig just när man tränar på koppel, men när man sedan kommer til en annan miljö så går det inte. Det finns en vanlig fras som lyder såhär: "Han kan det jättebra hemma!" 


Det är ofta så att man inte förstår varför det bara fungerar ibland. Är hunden trotsig? Den har ju faktiskt förstått!! 


Det kan vara mycket frustrerande, men det handlar inte om trots. Även om det kan kännas så ibland. I många fall handlar det alltså helt enkelt om impulskontroll. Den där impulsen att hälsa på någon, lukta på något eller äta något tar helt över kunskapen om koppelträning. 


Har du en hund som kan gå fint i koppel, men bara ibland? Då kan du få fantastiska resultat bara av lite impulsträning! Denna träning görs alltså till en början inte i samband med kopplet, utan den kan göras både inomhus, utomhus och i så många olika miljöer som möjligt!


Nedan kan du se ett exempel på en övning du kan använda:

4. Hunden är stressad av någon anledning

Det kan finnas olika saker som stressar en hund. Antingen är det gamla erfarenheter där hunden blivit skrämd, miljön kanske stressar eller så är det just utrustningen som stressar. Kanske har hunden ryckt rejält en gång och fått väldigt ont i halsen eller nacken. Varje gång den drar gör det nu ont och den dåliga spiralen har satt igång. 


Stress kan också göra att hunden inte riktigt kan tänka klart, vilket också gör att den inte minns vad ni tränat på tillsammans. Är det miljön som stressar så kan det vara bra att antingen träna i enklare miljöer och successivt göra det svårare. Man kan också stanna upp i den svåra miljön för att utöva en övning som lugnar hunden. Olika nosövningar är effektivt i dessa stunder! 


En annan typ av stress är om hunden är väldigt nödig, då blir det extremt svårt att gå fin i koppel.

Avslutningsvis

Har du provat allt, men ingenting fungerar? Du är inte ensam! Det kan vara svårt, faktiskt brukar man säga att koppelgående är det svåraste trixet man kan lära sin hund. Men ge inte upp, för jag lovar dig att det går! 


Har du kört fast så ta hjälp. Det går snabbare och det kommer att göra din tillvaro tillsammans med din hund enklare. Har du frågor? Välkommen att höra av dig till oss- vi finns där för dig och din hund!


Ha en fantastisk dag, så hörs vi i del 2 av denna kurs- där vi tittar på kloklippning!

Undrar du något?

Namn:

Email:

Fråga: