KONSTEN ATT
KLIPPA KLOR
Välkommen till andra delen av denna gratiskurs, idag kommer vi att prata om kloklippning!
Vissa hundar tycker att kloklippningen är en plåga och gömmer sig så fort klosaxen åker fram. Andra står ut bara för att vara sin människa till lags.
Oavsett vilken av utmaningarna din hund har så orsakar de ett visst mentalt lidande för hunden. Det är enklare än vad man kan tro att få en positiv känsla kring detta, därför ska du nu få några ovärderliga tips av mig!

Du är inte ensam!
Väldigt många hundägare upplever problem med kloklippningen och även om orsaken kan vara olika beroende erfarenheter eller ålder så har alla en sak gemensamt- det blir ett ont måste varje gång det är dags. Kanske går hunden också lite längre tid än den borde mellan klippningarna, vilket kan resultera i både skador och felbelastningar.
Det finns olika anledningar tilll att problemet uppkommer. Kanske har man klippt fel någon gång, eller så har man hållit fast tassen för hårt under klippningen. De allra flesta hundar är dessutom faktiskt naturligt extra rädda om sina tassar om de inte tränat på just den hanteringen. Det är alltså helt normalt!
Har du tänkt på att hundar är experter på att känna av rummet? De vet direkt om du är lite nervös eller osäker. En så enkel sak som att man är lite rädd för att klippa i pulpan kan göra att hunden anar oråd och därför medföra att samarbetsviljan försvinner i sammanhanget.

Tankeställare
De allra flesta har tränat tasshantering med sin hund redan från första dagen. Det går ofta till så att man tar i hundens tassar, gnussar och "håller fast" tassen för att hunden ska lära sig att denna hantering är något som kommer att finnas i dess liv från och med nu. En vanlig tanke är att man ska vänja hunden vid hanteringen. Men om vi vänder på det- är det inte roligare om vi tränar så att hunden själv vill få sina tassar hanterade?
Många hundar kan alltså lära sig att stå stilla och "stå ut" när tassarna hanteras, men målet med denna kurs är att hundarna faktiskt ska tycka om det. Vi vill helt enkelt associera tasshantering (och kloklipp) med bra saker så att hunden får riktigt bra känslor så fort den ser klosaxen!
Här är några handfasta tips att börja med:
Använd en vass klosax (en slö är mycket obehagligt)
Om din hund är inklickad är det ett perfekt läge att använda den!
Använd riktigt bra belöning- Testa vad din hund gillar allra bäst!
Pannlampa- Kan vara bra om du inte har bra ljus hemma
En glädjeburk- En burk du levererar godbitarna i när du klipper
Att ha problem med kloklippning blir ofta som en ond spiral. Hunden kommer att uppleva mer stress och obehag varje gång det är dags, och smart som den är så kommer den att lära sig redan när det är på gång. Så fort du tar i klosaxen så gömmer sig hunden.
Efter ytterligare några tillfällen så räcker det att du öppnar lådan som saxen ligger i. Obehaget kring kloklippningen blir alltså större med tiden, och vet du vad det värsta av allt är? Det är att hunden också kopplar obehaget med dig. Målet är att ni ska vara bästa kompisar med stark tillit till varandra, då måste vi få ordning på det här!

Miljön är en viktig aspekt. Tänk på vilka känslor du vill att din hund ska ha. Den ska med fördel vara lugn så att du inte riskerar att klippa fel. Den ska också vara avslappnad och tycka om hanteringen.
Kom ihåg att det är skillnad mellan att stå ut och att faktiskt tycka om klippningen. Vissa hundar står ut, men dessa individer lider minst lika mycket som den skrikande drama-queen som springer iväg. Var uppmärksam på din hund och se till att inte göra något som den är obekväm med.
Det är bra att göra all träning inomhus i det egna hemmet eftersom det i sig är en trygg plats utan överraskningar. Tången och klippningen i sig är utmanande nog för hunden, därför behöver vi göra miljön enklare.
Klosaxen är en bra grej!
Övningen är väldigt enkel, men den kräver många repetitioner. Hur många? Det är högst individuellt. Allt beror på hur starka negativa känslor din hund redan har.
Om du har en valp som inte förstår vad klotången är ännu så kommer det att kräva mycket färre repetitioner. Det man kan konstatera är att det inte kan bli för många repetitioner av denna övning, så det är bara att köra på- hellre för mycket än för lite!
Det du gör är helt enkelt att visa saxen för hunden- flera gånger om dagen! Visa den i olika rum, lägg den på olika ställen, på olika avstånd och ge alltid en godbit när du har visat den! Till slut kommer hunden att älska när den ser klosaxe- då blir det ju festligt med godbitar!
I denna övning behöver hunden alltså inte göra någonting mer än att äta godbiten som du ger till den, men det kan vara utmanande nog för en hund som blivit rädd för tången redan. Ta god tid på dig och få till så många repetitioner du kan!
En annan sak som man ofta glömmer bort är att det faktiskt kan vara ljudet av klippet som skrämmer hunden. Antingen är hunden ljudkänslig, eller så har den helt enkelt accossierat negativa känslor med ljudet. Oavsett anledning måste vi även arbeta bort denna rädslan.
Tänk på att inte sitta för nära hunden i början, du vill inte skrämma den. Tänk också på att själv bete dig lugnt och tryggt så att hela atmosfären kring övningen blir mysig och härlig.
Viktiga signaler
Hundar pratar väldigt mycket med oss, mer än vad många lägger märke till. Eftersom målet med denna träning är att hunden ska tycka om att hanteras och själv vilja komma till oss när klotången åker fram så är det oerhört viktigt att vi uppmärksammar hundens små signaler som talar om för oss när vi behöver ändra träningens svårighetsgrad.
De signaler som listas nedan är exempel på tecken från hunden (det finns många, många fler!) som avslöjar att hunden är stressad eller obekväm. Om du ser något av följande så ska du avbryta träningen och backa i din kriterielista.
Gäspningar
Nosslick
Hässjar
Vill inte ta godis
Låg svans
Blinkar mycket
Rör sig bort (ibland bara med huvudet)
Visar mycket ögonvita
Intressant att veta är att hunden ger massor av signaler som ovan innan den tar till så pass starka signaler som morrande eller bitande. Skulle hunden morra så har du missat en mängd signaler och du behöver vara mer uppmärksam nästa gång.
Ser du någon av signalerna? Då har du gått för fort fram och du behöver göra övningarna enklare några gånger till innan du provar igen!

Måste hunden ligga?
Nej, såklart inte! Låt hunden bestämma själv. Vissa vill ligga, andra vill stå. Låt hunden göra det den föredrar, så slipper ni den konflikten.
Det är viktigt att du är noga med att läsa hundens signaler under all er träning på denna kloklippar-kampanj. Om hunden visar sig osäker så har du misslyckats med träningen så som den var tänkt. Ta den informationen och gör det bättre nästa träningspass!
Alla misslyckas vi, hela tiden faktiskt. Misstagen duggar tätt genom hela våra liv, inte minst så i hundträningen. Det är inget konstigt- du är en helt vanlig människa.
Det som är viktigt att komma ihåg är att vara uppmärksam på signalerna, samt att faktiskt göra en förändring när de dyker upp.
Det som kommer att göra att du kommer i mål är att du lyckas uppmärksamma hundens signaler, utforma träningspassen efter din hunds individuella behov och därmed bygga ett starkt förtroende och samarbete mellan er. Det fixar du!

Byt ut händerna!
Att kunna känna, klämma och undersöka hundens tassar med dina händer är en enorm styrka och det är något som kommer att hjälpa dig mycket i kommande hantering, men man glömmer lätt att när en klotång eller en benlinda åker fram så är det något helt annat.
Hunden blir ofta rädd och misstänksam när andra föremål än dina händer kommer fram och dessutom ska nudda den stackars hundens tassar... man glömmer ofta att detta blir en helt annan övning för hunden och även om den kan "tass" bra så kan den alltså bli väldigt bedrövad om du någon gång behöver linda benet eller om du ska klippa klorna.
Därför är det viktigt att vi tränar med andra föremål än bara våra händer, vi förbereder hunden på att det kan komma lite vad som helst- men leken är lika rolig för det!
Avslutningsvis
Det finns många andra övningar att använda sig av kring kloklippningen, exempelvis omvänt lockande av olika slag. Det finns också bra information för att lära sig klippa svarta klor- det är inte så svårt som man kan tro! Är du sugen på att lära dig mer och vill bli en riktig fena på att klippa klor rekommenderar jag denna fantastiska kurs.
Har du någon fråga så är du som vanligt välkommen att fråga oss- vi finns här för dig!
I nästa del av denna Gratis-kurs kommer vi att gå igenom hundmötesproblem. Vi "ses" då!