KONSTEN MED

 HUNDMÖTEN

Bra jobbat, nu har du gått igenom de första två ämnena i denna kurs! Jag hoppas att det har givit dig nya kunskaper och inspiration. Det är nu dags att gå vidare till nästa del av kursen, som är hundmöten. 


Hundmötesproblematik är komplext och idag kommer i endast att skrapa på ytan. Mitt mål är att du ska kunna få fram varför problemen uppkommit och lite inspiration till hur du kan gå vidare. 


I livet tillsammans med en hund så hamnar man oundvikligen väldigt ofta på promenader tillsammans och hundmötena finns mer eller mindre alltid där. 


Med tanke på hur stor del av vardagen det utgör så är det väldigt synd om du som människa ska känna att du drar dig för det. 


Men jag förstår - det är nästintill en plåga när hunden blir okontaktbar och ingenting hjälper. Då vill man bara gå färdigt promenaden och komma in igen. 


Kom bara ihåg en sak- det GÅR! Tappa inte hoppet, för jag lovar dig att det kan bli bättre❤️

Du är inte ensam! 

När det gäller just hundmöten så är det bra att ta till sig allt kursmaterial, böcker och forskning man kan hitta. 


Den viktigaste biten i din träning är dock att fråga! Ta hjälp av någon som kan och ställ frågor! Det finns inga dumma frågor, men det är dumt att inte fråga.


Hundmötesproblematik har tyvärr ingen quickfix. Du kommer att behöva använda dig av många olika övningar, det blir mycket information att ta in och svetten kommer att lacka. 


Det viktigaste av allt får du ändå inte glömma- ha roligt längs vägen. Det ska vara grunden i all hundträning!

Varför är hundmöten ett problem?

Det korta svaret på den frågan är att det är högst individuellt. Hundmötesproblematik är inte enkelt att till fullo förstå sig på eftersom det skiljer så mycket mellan individer, och just därför är det oerhört många hundägare som vänder ut och in på sig själva utan att någonting hjälper.


För att få de resultat man vill ha (i det här fallet- en hund som kan slappna av och vara kontaktbar vid hundmöten) så måste vi veta varför den från första början beter sig så som vi inte vill och hur vår träning har inverkan på hundens beteende.


Tänk dig att allt hunden övar på, det blir den bra på. Tänk också på att hunden i vaket tillstånd alltid tränar på någonting. Alltid. Alla beteenden har en konsekvens.

Betyder detta att man som hundägare har tränat sin hund till att få problem med hundmöten? Det korta svaret på den frågan är- nej, det är inte riktigt så enkelt. Är allt hundägarens fel? nej, absolut inte.


Hundmötesproblematiken uppkommer på grund av känslor som kan vara till exempel glädje och iver, ilska, rädsla eller frustration. Vi kanske inte aktivt har tränat hunden direkt till beteendet, men genom att belöna eller bestraffa har vi ökat sannolikheten till återfall på just det aktuella beteende som infallit.


Alla hundar är individer och varje hund har sina egenskaper. Vissa är tuffa, andra är blyga eller osäkra. Vissa är så glada att de spricker, andra är rädda och vill fly. Det är viktigt att aldrig jämföra din hund med någon annan- alla är olika och behöver därmed olika saker till hjälp!

Att beteendet "hundmötesproblem" uppstår är alltså inget konstigt eftersom hunden ofta kan hamna i situationer som inte är naturliga. 


Att beteendet sedan fortsätter och blir ett mönster är däremot en effekt av hundägarens agerande vid de första tillfällena. Betyder detta att man som hundägare är dålig? Nej, absolut inte. Det är inte en lätt uppgift att utbilda en hund.

Lär dig tala hundens språk

Det fina med hundar är att alla raser pratar samma språk, däremot kan det skilja lite i finkänslighet. Du kan tänka lite som att alla pratar svenska, men där finns en dialektal avvikelse. En del raser använder många fler signaler, medan andra använder färre. Anledningen till det är för att man har avlat fram egenskaperna på det viset beroende på vad man har använt hunden till.


Tyvärr är hundspråket precis som alla andra språk- om man inte övar så kan man det inte. Hundar som inte träffat så många andra hundar som valp kan därför ha svårt med språket gentemot andra hundar. Den kan bli osäker för att den inte kan läsa av andra, eller så gör den andra osäkra helt omedvetet för att den inte talar språket. Av denna anledning är det viktigt för hunden att öva på språket, alltså att umgås med andra hundar- gärna av olika ras och storlek! Desto bättre den blir på att konversera, ju mindre är risken för problem.


Lär dig att bli bra på din hunds språk. Leta efter signaler i vardagen. Vad kan du se? Vad säger hunden? Här är några exempel (det finns många, många fler!) på signaler du kan titta efter:

  • Rörelser åt sidorna med ögonen

  • Kisa

  • Spärra upp ögonen

  • Spänna läpparna

  • Nosslick

  • Gäspa

  • Vända huvudet åt sidorna

  • Vända ryggen till

  • Öronrörelser

  • Svansföring/rörelser

Vanliga signaler som man som människa letar efter är sådant som VI tycker är hotfullt. I själva verket är dessa inte en del av de vanliga lugnande signaler som hundarna använder för att kommunicera. 


Det vanligaste man ser är att stirra, gå rakt emot, morra, skälla, göra utfall, visa tänder, resa ragg eller ha hög svansföring. Dessa signaler är speciellt vanliga i hundmötesproblematik och det enda de visar är vilken nivå av upphetsning hunden har. Ju fler och starkare varianter av dessa, desto mer upphetsad är hunden och det är just denna upphetsning som den måste lära sig att hantera.


Dessa missförstådda signaler är något som du helt enkelt kan se som en information om hur upphetsad hunden blir av given situation, men var i framtiden mer uppmärksam på de tidigare signalerna hunden ger för att försöka kommunicera och arbeta istället med dessa. 


Några exempel på tidigare signaler är att hunden blinkar snabbt, flackar åt sidorna med blicken, vänder huvudet åt sidan, spänner munnen eller slickar sig runt nosen. Ser du dessa signaler så har du fått tidig information från din hund att den behöver hjälp i att hantera den situation som närmar sig. Håll koll på nästa promenad, kan du se några av dessa signaler? 


Tänkvärt: Ofta går vi emellan när hundarna konverserar och förstör hela samspelet. Vi kanske skriker, ropar, säger ligg, hit plats eller bort bara för att avstyra situationen. Detta gör att hunden blir allt sämre på språket och får därmed svårare att konversera med andra- vilket gör den osäker i mötessituationer. En situation som inte alls var upphetsad hundarna emellan kan snabbt bli det med gormande hundägare i omgivningen.


Alltför många missförstånd mellan människa och hund leder till att hunden helt enkelt inte vågar använda sina signaler för att den då ofta får skäll eller annat obehag av hundägaren. Den onda spiralen är ett faktum.

Stress

Stress är en stor faktor för hundmötesproblem. Varför blir hundar stressade? Det finns endast några få anledningar- antingen så är det en situation som innebär hot, smärta eller obehag. 


Egentligen infaller stressen precis på samma sätt som hos oss människor, alltså när man känner att man inte är förmögen att hantera den givna situationen. 


Stressen kan te sig i olika känslotillstånd såsom lycka, rädsla, ilska eller glädje.


Aggression eller försvar är ett symtom på stress. Ofta är det miljön som triggar denna höga nivå av stress, såsom tex hundmöten. För att få bort symtomen (att hunden gör utfall etc) måste vi behandla orsaken till beteendet (stressen).


Nedan kan du se några exempel på vad som kan orsaka stress:

  • Direkta hot (från människa eller hund)

  • Våld, ilska, aggression från omgivningen

  • Koppelryck, att bli nedtryckt, att bli släpad i kopplet

  • För höga krav i träning eller vardag

  • För mycket motion

  • För lite motion eller aktivitet

  • Hunger, törst

  • Att vara nödig och inte kunna gå ut

  • Smärta eller sjukdom

  • Att vara ensam för mycket

  • För mycket uppskruvade lekar (bollkastning, pinnkastning eller race med andra hundar)

  • Att alltid bli störd när den ska koppla av

  • Plötsliga skrämmande händelser

  • Plötsliga förändringar (tex utökad familjemedlem)

En hund som har en högre stressnivå på grund av olika saker som nämnts ovan får alltså ofta problem med hundmöten. Ibland kan det nästan helt hjälpa att bara gå igenom listan och ändra på det som stressar hunden i vardagen. 


För att hjälpa hunen man man byta miljö eller rutiner, sluta använda hårdda metoder, lära sig att känna igen signalerna, inte lämna hunden ensam för mycket och att ge hunden närhet utan att på något sätt hålla fast eller tvinga hunden.


Rädsla gör hunden ännu mer stressad, stressen aktiverar försvaret- vilket gör hunden ännu räddare. Jobba alltid med trygghet!

Förkunskaper

Att lära hunden gå i koppel är en hel kurs i sig och det finns mängder av olika övningar att använda. Om din hund inte kan gå bra i koppel i enkla situationer så kommer detta att sätta käppar i hjulet för din träning med hundmöten. Att veta vad det betyder när du drar lätt i kopplet (att hunden ska följa dig) är väldigt viktigt för att få bra resultat i hundmötena. 


Om hunden inte vet vad det betyder så innebär koppeldragningarna ännu mer stress och den onda spiralen snurrar allt snabbare.


En viktig fakta att ha med sig är att hundar rent naturligt reagerar på tryck med mottryck. Det betyder att om hunden känner ett tryck i halsen (av halsbandet) eller på kroppen (om du trycker med handen) så kommer den av ren reflex att trycka tillbaka. Detta är en stor anledning till att hundar drar ännu mer när man själv drar i kopplet. Människan som art flyttar sig om man känner tryck, därför glömmer man ofta att hunden fungerar helt tvärt om. Det är värt att ha med sig när man tränar!

Kom också ihåg att promenaden är för hundens skull. Låt den nosa och undersöka istället för att hålla den i kortaste möjliga koppellängden. Att få undersöka miljön ger en känsla av kontroll på omgivningen, vilket hjälper din hund att inte bli frustrerad. Detta hjälper alltså hundmötena också!

Triggers

Nu ska vi prata om triggers. Tänk dig själv att du kommer till jobbet och du ska ta din första härliga kopp kaffe, den behöver du verkligen för att komma igång och bli en anständig kollega. Du kliver fram till kaffemaskinen för att genast inse att den är trasig. Du blir lite irriterad, men du löser det genom att gå till närmsta café och köpa dig en stor kopp. Problemet löst, faran över. Att kaffet inte fanns för dig var alltså en trigger som gjorde dig lite irriterad, men du löste problemet på ett bra sätt.


Nu spolar vi tillbaka bandet. Det är måndag morgon och du vaknar med ett ryck- varför har klockan inte ringt?! Det är en kvart tills du ska vara på jobbet och stressen är genast total. Du slänger dig upp ur sängen och springer till köket. Du ska koka en snabb kopp kaffe, det är viktigt. Du klär på dig medan kaffet rinner ner, du springer runt som en dåre med stressnivån har nått nya höjder. Du hugger kaffekoppen för att dricka på vägen. På väg ner i hissen kommer en man in, och han stöter till dig så att du spiller kaffe på både jackan och väskan. Du hinner inte vända nu, du måste till jobbet. Du får torka fläckarna där. Du springer mot bussen som står på hållplatsen. När du är 10 meter ifrån så kör den. Fan också. Du tar istället en elsparkcykel och skyndar mot jobb. Efter 100 meter kommer det en galen cyklist och du trillar med din elspark. Dina byxor går sönder, de var ju nya.... fan också. Cyklisten stannade givetvis inte, så du får helt enkelt hoppa upp på din elspark och fortsätta till jobbet. När du kommer in genom dörren frågar din kollega lite sarkastiskt om du sovit gott eftersom du är så sen. Eftersom du spillde ut ditt kaffe tidigare så ska du nu hälla upp dagens första kopp, nu behöver du den verkligen. Då ser du det- kaffemaskinen är trasig. Nu rasar allt, du blir skogstokig.


I denna version av historien är triggern den samma- kaffemaskinen på jobbet är trasig. Skillnaden blir att när du har samlat en mängd triggers på väg till arbetet så kan du inte hantera situationen alls lika bra som när du haft en bra morgon utan att lagra triggers. Det samma gäller din hund när den ska hantera hundmöten.


Uppgift: Hur många triggers samlar din hund inför varje promenad? Skriv upp under de närmsta tre dagarna och se om det är skillnad på hur starka reaktionerna är vid hundmötena i jämförelse med hur många triggers hunden samlat.


Triggers kan bestå av att hunden varit hemma ensam, sett en hare, du har grälat på den hemma eller på promenad, den drar i kopplet, den är dålig i magen, har ont eller har upplevt något som skrämmer den.

Hur många triggers kommer din hund upp i? Är det ungefär samma varje dag, eller varierar det? Finns det något av dessa triggers du kan undvika?


Desto färre triggers ni samlar, desto snabbare kommer hundmötena att bli plättlätta! Det kommer alltså göra dig stor nytta att fundera över livet runtomkring själv hundmötena, och en stor del av resultatet kommer då gratis till dig. Perfekt, eller hur?!

Fira varje steg!

Att träna på hundmöten när det redan blivit en ond spiral är svårt, det ska vi inte sticka under stolen med. Det finns några saker som är viktiga att påminna sig själv om under resans gång.


I början måste du fira alla små vinster. Kanske var hunden precis lika galen som tidigare, men ni fick kontakt efter 10 sekunder istället för efter 12 sekunder. FIRA!


Framstegen i din träning kommer att vara mycket små, men det är detta som gör hela skillnaden. Att ha förmågan att inte skynda fram, utan att istället ge hunden den tid den behöver är nyckeln. Glöm inte att den allra minsta lilla framgången är värd att fira, den framgången kom för att du lyckades ge din hund alldeles rätt förutsättningar.


Tänk dig att du ska samla på små framgångar. Desto fler små vinster du får tillsammans med din hund i hundmötena, desto närmre är du den stora, välfyllda godispåsen med beteenden som är precis vad du vill ha hos din hund.


Ofta är hundägare mycket bra på att belöna sin hund på olika vis, men man glömmer gärna bort sig själv. Du är också en levande individ som mår bra av belöningar och positiva känslor. Klappa dig själv på axeln ibland, du ÄR duktig!


Nedan kan du se en video från kursen "Härliga hundmöten" där vi ser en kombination av några övningar som är med i den kursen. 


Det jag vill poängtera med denna video är att det är svårt att styra sin träning om man bor där många hundar finns. Hunden du ser på videon blev attackerad ca 1 år före videon. Under flera månaders tid skällde, morrade och kasatade hon sig i kopplet så fort hon såg en hund, även på mycket stort avstånd. Hon rycker mot mötet två gånger i videon, men hon är tyst och hon kan sbannt börja jobba och samarbeta igen. Idag är denna hund helt bekväm och kommer alltid springande till mattes sida när hundmöten ska ske. Det tog tid, men det blev bra! 


Det är viktigt att förstå att det oftast inte är en enda övning som gör susen. Man får i nästan alla fall använda en kombination av övningar och det är därför bra att ha övat in många saker som hunden kan när mötet kommer. De tär som en liten verktygslåda man kan ta fram vid varje hundmöte och använda det som passar varje enskild situation.

Dra nytta av utrustning

Att ha bra utrustning är viktigt. Genom att ha bekväma saker som både du och hunden tycker om underlättar du utgångsläget. Det finns bra utrustning som underlättar för dig att inte få inte i arm eller hand, och som dessutom är säkert och  bra för hunden. Men om vi vidgar våra vyer lite, så kan vi faktiskt anväda utrustning för att på ett enkelt sätt utöka avståndet till våra hundmöten. 


Om du använder munkorg på din hund så kommer de allra flesta att hålla ett mycket större avstånd till dig och din hund. Stressen minskar då för er båda, och du får per automatik hjälp med träningen i och med att det blir enklare när de håller mer avstånd. 


Det viktigaste att tänka på är att du först tränar hemma så att din hund älskar munkorgen. Den ska också vara av en variant där hunden kan andas, äta och dricka obehindrat. 


Den ska inte användas som något form av obehag, utan helt enkelt ett litet trix för att alla möten själva ska utöka avståndet och underlätta för dig!

Avslutningsvis

Ta god tid på dig, stressa inte. Kom ihåg att du aldrig kan jämföra din sida 1 med någon annans sida 100. Du tar dig framåt, ett steg i taget. Den hundägaren du möter med en jätte duktig hund i mötet kan ha övat i flera år och kanske gråtit blod de första månaderna. Jämför dig därför aldrig och känn aldrig att du skäms. Du är duktig, jag hejar på dig!


Vill du fördjupa dina kunskaper kring hundmötena så rekommenderar jag denna kurs. Där kan du också få obegränsad hjälp från din coach, allting är helt online och kan ske precis just när DU har tid. I denna kurs får du givetvis fylla på din verktygslåda med en mängd olika övningar som hjälper dig mot problemfria priomenader. 


Ha en fantastisk dag, så hörs vi i del 4 av denna kurs- där vi tittar närmre på den reaktiva hunden!

Undrar du något?

Namn:

Email:

Fråga: