DEN

 REAKTIVA HUNDEN

Bra jobbat, nu har du gått igenom de första tre ämnena i denna kurs! Jag hoppas att det har givit dig nya kunskaper och inspiration. Det är nu dags att gå vidare till nästa del av kursen, som är den reaktiva hunden. 


Många hundägare upplever sin hund som reaktiv, kanske har man "bara" problem med hundmöten eller så har man problem med väldigt många saker i vardagen. Många hundar är inte reaktiva som individer, men kan upplevas så under vissa situationer i livet. 


Vi ska inte gå in djupare på ämnet om din hund verkligen ska räknas som reaktiv eller inte, utan jag tror oavsett att du kommer att få ut något bra av de tips som listas nedan!

Varför uppstod problemet?

Många som upplever sin hund reaktiv har svårt att veta hur man ska behandla varje given situation för att det ska bli "rätt".


Ofta känns det som att man provat allt, men ingenting ger effekt. Om du känner att du provat otaliga metoder och står helt utan effekt är det bra att börja fundera över hundens allmänna hälsa.


Faktiskt så rekommenderar jag alltid att alla hundägare som upplever hunden som reaktiv ska kontrollera den fysiska statusen först. Hundar är väldigt bra på att dölja smärtor och om så är fallet så är det inte alls konstigt att den är irriterad och har kort stubin.

80% hade en 

skada eller smärta

En veterinär i England har forskat på ämnet gällande reaktiva hundar. Han fann i en studie att nästan 80% av alla hundar som besökt hans praktik med beteendeproblem hade någon form av smärta eller skada. 

En fysioterapeut (eller även kallat canineopat) kan undersöka hundens rörelseapparat. Dessa personer är spetsutbildade på just det och utreder samt behandlar hundars rörelseapparat varenda dag, därför kommer en sådan person att kunna säga till dig om det finns någon smärta eller liknande hos din hund. Du kan få behandling direkt, alternativt en remiss till annan enhet om man misstänker något som inte går att behandla direkt på plats. 


Att slita dagar i ända med en reaktiv hund som har ont kommer aldrig att ge resultat förrän smärtan är borta. Därför kan jag inte säga det nog många gånger- kolla alltid upp fysiken först! 


Alltså även  om du inte misstänker någon smärta. Det är bra att gå till en fysio en gång i kvartalet ungefär (hundar som har hög stress eller är reaktiva får oftare spänningar i kroppen och behöver gå regelbundet för att behålla hälsan- både fysiskt och psykiskt), då har du bra kontroll över hundens hälsa, och skador eller felbelastningar hinner upptäckas och behandlas i tid. Det hjälper både dig och din hund till en bra vardag!


Sök upp din närmsta fysio och boka en tid för en hälsoundersökning på en gång!

Vissa hundar hjälps helt av att få bort sin smärta, och du kan slappna av igen. En verkligt reaktiv hund däremot- kommer även att behöva övningar framöver för att få hjälp att hantera vardagen. Det fiffiga med att ha behandlat den fysiska smärtan är att alla de där övningarna nu faktiskt kommer att hjälpa!


Det finns många olika övningar att lära hunden som verktyg för att underlätta vardagen, exempelvis skvaller eller omvänt lockande som är populärt. Det finns en rolig kurs som inte fokuserar just på reaktiva hundar, men som ger en stor mängd olika verktyg, övningar, tips och inspiration som du kan testa. Du hittar kursen här!

Triggers

Du lärde dig lite om vad triggers är i föregående avsnitt där vi pratade om hundmöten. Triggers är en väldigt stor del av förståelsen kring en reaktiv hund. Alla individer har olika triggers och det är viktigt att du lär dig vad just DIN hund har för triggers.


Börja med att ta en dag och skriv upp ALLA hundens triggers, se hur mycket du kan samla ihop. Exempel på triggers (det är individuellt och inte säkert att exemplen nedan passar in på din hund):

  • Personer

  • Hundar

  • Fordon

  • En doft

  • Ett ljud

  • En rörelse

  • Tidpunkt på dagen

  • Utrustning

  • Väder

  • Hastighet

Det är värt att lägga lite tid på denna punkt. Fundera riktigt- vad är det egentligen som triggar? Att få kontroll över vad din hund upplever som triggers gör att du faktiskt vet vad som  samlas under dagen. Många gånger kan man ta bort en del triggers helt, minska på andra eller helt enkelt fokusera på att träna på just de som inte går att påverka. 


Det underlättar också att få förståelse för när din hund kan ha en sämre dag än andra, kanske är det så att någon trigger som du inte helt kan få bort påverkar just där och då, tex väder. Kanske är hunden rädd för åska? Kanske är det därför den har kortare stubin just där och då?


Du kan läsa lite mer om triggers i denna PDF. Varje gång PDF´en uppdateras så skickas kostnadsfritt den nya versionen till dig. Du kommer alltså för alltid att ha en nyaste och mest aktuella versionen direkt i din mail. 

Förkunskaper

Att använda klicker är något som otaliga hundägare med reaktiva hundar har sett som att en ny värld öppnats. Det ger dig en neutral signal som är enkel för hunden att känna igen och som många gånger kan hjälpa den att bryta sitt pågående beteende för att den direkt få goda känslor som skapar förväntan när den hör ljudet.


Att klicka in hunden är enkelt, det kan alla göra och det kräver inte mycket- varken från dig eller din hund. Det finns däremot en hel del att lära sig om klickerträning. (Lär dig att skilja på att använda en klicker och att klickerträna- det är två olika saker.


Klickern kan du använda för att markera när hunden gör rätt. Så fort hunden hör sitt klick får den alltid godbit. Alltid. Därför kommer den också att vända sig till dig för att få sin godbit efter att den hört det där klicket. Fiffigt va?!


I videon nedan kan du se hur enkelt du kan klicka in hunden. Använd riktigt, riktigt gott godis när du lär in klickerns ljud. Hunden ska känna glädje och förväntan när den hör ljudet i framtiden. Lite som när micron plingar och du vet att popcornen är klara!

Fira varje steg!

Precis som alltid- glöm inte att fira när det går något lite bättre! 


Att leva med en reaktiv hund innebär att man måste anpassa sig något, man måste förstå att det tar tid att bli bättre. 


Men kom ihåg- allt som hunden tränar på blir den bättre på! 


Fira därför inte bara genombrott eller när ni nått era mål- fira även de gånger ni faktiskt tränat tillsammans på något som för dig närmre slutmålet. Oftast går det inte bra varje gång man övar, speciellt inte i början. Kom ihåg att Rom inte byggdes på en dag- konst tar tid!


Så se till att klappa dig själv på axeln när du tränar, för det är då du faktiskt tar ett kliv närmre en problemfri vardag tillsammans med din hund

Avslutningsvis

Det kräver mycket kunskap och en kombination av övningar som passar på just DIN hund. Det finns tyvärr ingen kurs som kommer att lösa alla dina problem med din reaktiva hund. Jag önskar att det vore enkelt, men det är inte så. 


Du är duktig som kämpar på och jag rekommenderar två sätt att gå vidare. Antingen så insuper du så mycket information du kan via olika kurser, böcker, videor eller andra texter. Plugga, lär dig och bli bättre, Testa dig fram, men ha tålamod! Saker tar tid. 


Vill du hellre ha hjälp direkt som tittar på just DIN hund och hjälper DIG med era utmaningar så är privat coachning ett populärt alternativ. Det är helt online och du kan således få hjälp när det passar dig bäst i vardagen. 


Ha en fantastisk dag, så hörs vi i del 5- som är den sista i denna Gratiskurs!

Undrar du något?

Namn:

Email:

Fråga: